Nevşehir'de hobi olarak başladığı işte kazandığı para dudak uçuklattı

Nevşehir'e bağlı Derinkuyu ilçesinde patates üretimini bırakarak devekuşu çiftliği kurmaya karar veren Özcan Sayın, yılda 250 yavru üretim kapasitesine ulaştı.

EKONOMİ 20.06.2021, 22:57
Nevşehir'de hobi olarak başladığı işte kazandığı para dudak uçuklattı

İlçede uzun seneler boyunca patates tarımıyla uğraşan Özcan Sayın, alternatif yetiştiricilik alanlarını araştırdığı esnada 2014 senesinde devekuşu yetiştiriciliği ile tanıştı.

Yıllık cirosu 300 bin TL

Hobi olarak aldığı 3 devekuşunu yetiştirmeye başlayan Sayın, işi geliştirerek 8'i erkek toplam 24 devekuşundan meydana gelen, yıllık 300 bin TL ciro elde eden bir çiftlik kurdu.

Sayın, yavrusu, yumurtası, tüyü, eti ve derisinin pazar bulduğu devekuşuyla ihracata adım atmaya hazırlanıyor.

Özcan Sayın, basın mensuplarına, ülkemizde devekuşu üretiminin yeteri kadar bilinmediğini, işleme ve işletmesinin kolay olduğunu ifade etti.

"Bakımı çok kolay"

İlçe halkının çoğunlukla büyükbaş hayvancılık ve patates ekimi yaptığını kaydeden Sayın, "Devekuşu yetiştiriciliğinin geliri ve verimi çok iyi. Özellikle patates üretimine kıyasla sabit bir gelirimiz var diyebilirim. Bakımı da büyükbaş hayvana nazaran daha kolay. Türkiye'de devekuşu sektörünün büyümesini isterim." dedi.

Devekuşunun iklim farklılıklarına karşı oldukça dayanıklı olmasına ek olarak 70-80 senelik ömrüyle önemli bir avantaj sağladığını belirten Sayın, her bir dişi devekuşundan haftalık 2 yumurta aldıklarını, yumurtalara da tüketici ilgisinin bir hayli yoğun olduğunu kaydetti.

Sayın, devekuşu yumurtalarının böcek ve sinek gibi haşerelere karşı kovucu özelliği olduğunu ve protein yönünden zengin içeriğe sahip olduğunu aktararak topladıkları yumurtaların bir bölümünü de kuluçka makinesine alarak yavru ürettiklerini belirtti.

Yavrusu 1.500 TL

Amacının çiftlik alanını daha da büyüterek devekuşu sayısını artırmak ve sektöre öncülük etmek olduğunu ifade eden Sayın, şöyle konuştu:

"2014'te hobi olarak bu işe başladım. Artık, ticaret maksadıyla profesyonel üretim yapıyoruz. Dişileri 80, erkekleri 120 kilograma ulaşıyor. Ülke dışından iletişim kurduğum şirketler var. Özbekistan'dan dahi yavru istiyorlar. Bu hayvanların bakımı da çok kolay. Hastalıklara karşı da dirençliler."

Çiftlik kurmak için harcadığı parayı 2 yılda amorti ettiğini belirten Sayın, çiftlikte üretilen devekuşu yumurtalarını 130 TL, yavruları 1.500 TL'den yurt içindeki alıcılara ulaştırdıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar (2)
Fazlı 2 yıl önce
Deve kuşunu yeni heves yaptım da bana nasıl yapabilecegimi söylermisiniz
Ferhat 2 yıl önce
Özcan hocam irtibata geçebilirsiniz