Nebati konuştu: 2023'te kişi başına düşen milli gelir ne kadar olacak?

Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde toplantı düzenleyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılında kişi başına düşen milli gelirin 12 bin dolar seviyesini aşacağını öngördüklerini söyledi. Dolar bazında Borsa İstanbul'un 2022'de yüzde 111 oranında büyüdüğünü kaydeden Nebati, büyüme oranında ABD, Çin ve Almanya gibi devleri ikiye katladıklarını vurguladı.

EKONOMİ 16.01.2023, 12:43 16.01.2023, 15:17 Hakan Öksüz
Nebati konuştu: 2023'te kişi başına düşen milli gelir ne kadar olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 yılı değerlendirmesi ve 2023 yılı hedefleri ile ilgili Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde toplantı düzenledi. Türkiye'nin, 2022 yılındaki borsa performansı sayesinde diğer gelişmekte olan ülkelerde ayrıştığına değinen Nebati, "Borsa İstanbul, geçen yıl dolar bazında yüzde 111 getiri sağladı. Türkiye'nin büyüme performansındaki yükseliş, kişi başına gelirin artmasına kapı araladı." ifadelerini kullandı.

"Büyüme oranında Çin'i ikiye katladık"

2023 yılında kişi başına düşen milli geliri 12 bin dolar seviyesinin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Nebati, "Paritedeki olumsuz duruma ve küresel ölçekte piyasalarda yaşanan yavaşlamaya rağmen 2022'nin ilk 3 çeyreğinde rekor büyüme kaydettik. Büyüme oranında Çin'i ikiye katladık. ABD ile Almanya'nın büyüme oranı, bizimkinin yarısından bile düşük. Geçen yılın ocak-eylül döneminde Türkiye ekonomisi yüzde 6,2 oranında büyüdü. Büyüme oranları, Orta Vadeli Program tahmininizi aştı. 2023'te kişi başına gelirimizin 12 bin dolar seviyesini aşacağı düşünülüyor." vurgusunu yaptı.

"Cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan en yüksek düşüş"

Türkiye Ekonomi Modeli'nden de bahseden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Temel politika araçlarımızdan daha önce bahsetmiştik. Yatırım ortamının daha iyi bir hale getirilmesi ve Türk lirası tasarrufların özendirilmesi gibi araçları benimsedik. Doğal, dengeli ve sürdürülebilir büyüme hedefiyle adımlar attık. Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesabı, finansal istikrarı sağlamak ve Türk lirası tasarruflarını artırmak amacıyla uygulamaya konuldu. Cumhuriyet tarihi boyunca döviz tevdiat hesaplarındaki en yüksek düşüşü sağladık." dedi.

"290,4 milyar liralık vergi gelirinden vazgeçtik"

Küresel emtia fiyatlarının 2022 yılında arttığını ve tedarik zincirlerinde bozulmaların yaşandığını belirten Nebati, "Vatandaşları rahatlatmak için 290,4 milyar liralık vergi gelirinden vazgeçtik. Kasım ayı itibarıyla istihdamda 31,6 milyon kişiye ulaştık, bu tarihi bir seviyedir. Kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 36,4 seviyesine geldi. Bu da bir başka rekordur. Gelir vergisi istisnası ile genç girişimcileri destekledik. Enflasyonda kasım itibarıyla düşüş başladı. Bu düşüş eğilimi devam edecek." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)