Nebati: Enflasyon üzerindeki kur baskısı düşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 senesi Merkezi Yönetim Ek Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri çerçevesinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına katılım sağladı. Nebati burada ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

EKONOMİ 23.06.2022, 13:47 24.06.2022, 09:09
Nebati: Enflasyon üzerindeki kur baskısı düşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bütçe sunumunda ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. Nebati yaptığı açıklamada, "Azalan dış finansman ihtiyacı ile birlikte enflasyon üzerindeki kur baskılarının düşeceğini öngörüyoruz” dedi.

“Hedeflerimiz rekor kırdı”

Bakan Nebati, “2022 yılının ikinci çeyreği ve sonrasıyla ilgili göstergeler, dengeli bir iç talep ve baskın bir ihracata işaret ediyor” şeklinde ifade etti.

Bakan Nebati, söylemlerinin devamında, "Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliği ile Cumhuriyetimizin 100. senesindeki hedefimiz yeni rekorlarla beraber 300 milyar doları geçen ihracata ulaşmaktır" ifadesinde bulundu.

"İstihdam piyasasındaki pozitif görünüm sürdürülüyor"

Türkiye’nin olumsuz gelişmelere rağmen güçlü durduğunu ifade eden Nebati, "Ülkemiz yatırım, ihracat, üretim, bölgesel ve küresel bütün olumsuz gelişmelere nazaran yükselişini güçlü bir şekilde devam ettiriyor. İstihdam piyasasındaki pozitif görünüm de devam ettirilmektedir. 1990 senelerinde kronik bir kriz haline gelen enflasyonu, iktidara geldiğimiz andan itibaren uyguladığımız ihtiyatlı stratejilerle düşürdüğümüz gibi yeniden düşürmek için mücadelemize kararlılıkla devam ediyoruz" dedi.

"Vergi gelirinden vazgeçiyoruz"

Enflasyonun insanların hayatını etkilediğini söyleyen Nebati, “Vatandaşların günlük yaşantısını etkileyen akıl almaz fiyat artışlarının alım güçlerine en az seviyelerde yansıması için maksimum çabayı gösteriyoruz. Gereken tüm adımları hızlı bir şekilde atıyoruz. Enflasyonla mücadeleye destek olabilmek düşüncesiyle kamu olarak 2022 senesinde 241,3 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin yangınlarla mücadelesi

Marmaris'teki yaşanan orman yangınına da değinen Bakan Nebati, "Orman yangınlarıyla ilgili 2021 senesinde 39 helikopter mevcutken bugün 55 yangın söndürme helikopterimiz, 105 bin gönüllü, 8 İHA, 20 uçağımız var. Havadaki su kapasitemiz 302 tona ulaşmış durumda. Yangınla mücadele kapsamında ayrılan bütçe 4 milyar Türk lirasıdır. Sağlanan bu ek bütçeyle beraber vatandaşlarımızın kullandığı elektrik ve doğalgazı daha uygun fiyatlara kullanabilmelerini, işçilerimizin, çiftçilerimizin, çalışanlarımızın, emeklilerimizin ve ihtiyaç sahibi olan insanların daha fazla yanında olabilmeyi, ülkemizin istihdam ve büyüme potansiyeline destek sağlayacak yatırımları daha hızlı şekilde tamamlayabilmeyi hedeflemekteyiz" dedi.

"Hedef, 19 milyon turist"

Bakan Nebati açıklamalarına son verirken, "Turizm konusunda da toparlanma görüyoruz. Haziran ayının gelmesiyle beraber 19 milyon turiste ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz” şeklinde ifade etti.

Yorumlar (0)