Mustafa Varank açıkladı: KOSGEB destek programı başvuruları başlıyor 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 3 Mayıs 2021 Pazartesi günü KOSGEB destek başvurularının başlayacağını açıkladı. Girişimciler, e-devlet üzerinden başvurularını yapabilecek. 

EKONOMİ 01.05.2021, 15:23 03.05.2021, 09:34
Mustafa Varank açıkladı: KOSGEB destek programı başvuruları başlıyor 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı bünyesinde düzenlenen bir foruma video konferans ile katıldı. 

Varank, konuşmasına, Boğaziçi’nde yaşanan olaylar hakkında kurduğu cümleler ile başladı. “Ülkemizin en köklü üniversitelerinden birinin kısır çekişmelere malzeme yapılması hepimizi çok üzdü. Kanuna ve anayasaya uygun olarak gerçekleştirilen rektör atamasına gerekçesiz ve uzun tepkiler verildi. Uzun süre boyunca ülkenin gündemi meşgul tutuldu. Hala bu konuyu gündemde tutmak isteyenler var.”

“Girişimciliğin etkinliğinin artırılması amaçlanıyor”

Mustafa Varank, “Pandemiden önce Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında oluşturulan ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ ile girişimciliğin etkinliğinin artırılmasını, teknoloji tabancı girişimlerin güçlendirilmesini, bunları da stratejimize aktarmayı amaçladık. Girişimcilik alanımızda temel yol haritamızın ‘Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ve Eylem Planı’ olmasını sağladık. Bunu, mayıs ayı içinde geniş kapsamlı olarak kamuoyuna duyurmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Bu program kapsamında özellikle cari açık verilen orta ve yüksek teknoloji ürünlerinin üretimlerini gerçekleştireceğiz ve bu şekilde açığı kapatacağız. Yerli imkanlar ile yapacağımız üretimler için ‘tek pencere destek mekanizması’ benimsedik. Girişimcilerimizi desteklemek adına hazırladığımız paket, ‘ticarileşme, Ar-Ge, yatırım, üretim ve Ür-Ge’ süreçlerinin tümünü kapsayacak şekildedir.”



“Firmaları iş birliğine teşvik ediyoruz”

“Verdiğimiz destekler ile birlikte teşviklerimiz de bulunuyor. Teknoloji tabanlı çalışmalar yapacağımız için bu süreçte teknoloji tabanlı girişim şirketlerini de iş birliğine davet ve teşvik ediyoruz. Bu şekilde, sanayide teknolojiye topyekun dönüşü hedefliyoruz. Tabi bu destek ve teşvik, yalnızca günümüzde olan bir oldu değil. İktidarımız döneminde önceki yıllarda da ekosistemi güçlendirmek ve yatırım ile girişimleri artırmak adına kapsamlı destekler verdik, adımlar attık.” 

“Teknopark sayısı 87’ye ulaştı"

Bakan Varank, AK Parti iktidara geldiğinde ülke genelinde yalnızca 5 adet teknopark bulunurken şu anda bu sayının 87’yi bulduğunu aktararak, “Teknoparklarda çalışan girişimcilere pek çok konuda, özellikle de vergisel konularda destek sağlıyoruz. Bunun yanında istihdam teşvikleri ve kira indirimleri de yapıyoruz. Teknoparklarımızda bugüne kadar 68 bin 500 kişi istihdam edildi. 6 bin 543 firma faaliyet gösterdi. Bu firmalarımızın yurtiçi satış hacmi 123 milyar TL, ihracatları da 5,8 milyar dolara ulaştı. Şu anda da 11 ARGE projesinin yürütümü yapılıyor.”



Solunum cihazlarımız yoksul ülkelere nefes oluyor

Bakan Varank, Covid-19 salgını döneminde Türkiye’nin geliştirdiği yerli ve milli solunum cihazlarına büyük ülkelerden talep olduğunu fakat ülkemizin bunları yoksul ülkelere hibe etmeyi tercih ettiğini belirterek, “Bu solunum cihazlarını ’Biosis’ isimli bir teknopark firması tasarladı. Bu cihazlar, 1,8 milyar dolarlık değere ulaştı ve ‘Türkiye’nin ilk Turncorn’u’ olmayı başardı. Mobil oyunlarla ilgilenen kişilerin yakından bildiği ‘Peak Games’ de bizim teknoparklarımızda geliştirilen bir marka. Bu marka da ayrı bir başarı hikayesine sahip.” ifadelerini kullandı.

Girişimcilikte önemli politikamız: “Kuluçka Merkezleri”

Mustafa Varank, herhangi bir şirkete tabi olmayan fakat yenilikçi fikirleri olan gençler için kurulan Kuluçka Merkezlerinden şu sözlerle bahsetti: “Yenilikçi ve teknolojik iş fikirlerine sahip olan ama herhangi bir kurum ya da şirkette çalışmayan gençlerimiz de teknokentlerde fikirlerini yürürlüğe koyabiliyorlar. Bu gençlerimiz, kendilerine ait şirket kurma gereği kalmadan, teknokentlerimizde bulunan Kuluçka Merkezlerine geliyor ve burada dilerse kendine bir tesis kiralayarak dilerse de ortak kullanıma açık olan tesisleri kullanarak fikirlerini geliştirebiliyorlar. Ayrıca gençlerimiz, teknokentlerde sunulan ‘eğitim ve danışmanlık’ hizmetlerinden de ücretsiz olarak faydalanabiliyorlar.”



Girişimciler için pek çok avantaj sağlanıyor

Mustafa Varank, girişimciler için pek çok avantajın sağlandığını ifade ederek, “Kalkınma Ajansları, TÜBİTAK ve KOSGEB üzerinden girişimcilere pek çok desteği veriyoruz. Bugüne kadar ‘girişimcilik’ temalı olan 358 projeye toplamda 110 milyon Türk lirası karşılığı destek sağladık. KOSGEB üzerinden düzenlediğimiz çevrimiçi girişimcilik eğitimleri ile 203 bin kişiye ‘Geleneksel Girişimcilik Eğitimi’ verirken 91 bin kişiye ise ‘İleri Girişimcilik Eğitimi’ verdik. Bu eğitimlerin tümünü tamamlayarak markasını oluşturmak isteyen 110 bin girişimciye toplamda 3 buçuk milyar Türk lirası karşılığında destek sağladık. Ayrıca 15 bin girişimcimize de 700 milyon Türk lirasına karşılık gelen destek paketimizi açtık. TÜBİTAK kurumu ise teknoloji destekli yaklaşık 20 bin projeye toplamda 15 milyar Türk lirası destek sağladı.” şeklinde konuştu.

3 Mayıs 2021 Pazartesi günü başlıyor

Bakan Varank, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurusunu yaptığı ‘Covid-19’dan etkilenen küçük ve mikro işletmelere hızlı destek’ paketi için başvurular 3 Mayıs Pazartesi günü başlıyor. Bu destek programı kapsamında küçük işletmelere 75 bin Türk lirasına kadar, mikro işletmelere ise 30 bin Türk lirasına kadar destek sağlanacak. Başvurular, e-devlet üzerinden alınacak. Tüm girişimcileri ve işletmeleri bu desteğe başvuru yapmaları için davet ediyorum.” 

Yorumlar (0)