Muğla’da 50 milyar dolarlık hazine yeraltından çıkarılmayı bekliyor

Muğla’da rezerv değeri 50 milyar doları bulan süs taşı, yeraltından çıkarılmayı bekliyor.

EKONOMİ 07.04.2021, 15:08 07.04.2021, 17:42
Muğla’da 50 milyar dolarlık hazine yeraltından çıkarılmayı bekliyor

Yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin bir konuma sahip Türkiye’ye bir güzel haberde Muğla’dan geldi.

Muğla’da mavi safir taşı bulundu

Dünya mücevher sektöründe önemli derecede rağbet gören ve mavi safir taşı olarak adlandırılan mücevherin hammaddesi Muğla’da bulundu. Bilim insanlarınca tespiti yapılan yeraltı zenginliği şimdilerde bulunduğu yerden çıkarılarak işlenmeyi bekliyor.

Türkiye’yi karış karış gezerek değerli süs taşı keşiflerinde bulunan Samsunlu Hurşit, Sedat ve Şükrü Kocagülle kardeşler, Yatağan ilçesindeki bir bölgede dünyada nadir bulunan mavi safir taşı ocağı keşfettiler.

Rezerv değeri 50 milyar dolar

Yatağan İlçesinde bulunan rezerve ilişkin birtakım incelemeler yapan Gemelog Prof. Dr. Murat Hatipoğlu, yeraltından çıkarılmayı bekleyen hammaddenin piyasa değerinin 50 milyar doları bulduğunu söyledi.

Türkiye’de 40 farklı türde süs taşı olduğunu ve bu yeraltı zenginliklerinin çıkarılarak işlendikten sonra ülke sermayesine katkı sunmasının sağlanması gerektiğini ifade eden 
Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doğal Yapı Taşları ve Süs taşları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hatipoğlu, "İncelemelerimiz sonucunda bahsi geçen bölgede 50 milyar dolar değerindeki süs taşı yeraltından çıkarılarak işlenmeyi ve piyasaya sürülmeyi bekliyor. Bu kıymetli süs taşlarından üç tanesi dünya çapında yalnızca Türkiye’de bulunuyor. Bu taşlar ülkemizi dünya mücevher sektöründe öncü yapabilecek değerli doğal kaynaklardır. Muğla’nın-Yatağan-Milas-Kavaklıdere alanlarında yaklaşık 10 bin ton kadar bir rezerv var” dedi.
“Ölü servet ülke ekonomisine kazandırılmalı”

Yeraltı kaynaklarının çıkarılıp işletilmedikten sonra ölü servet değerinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hatipoğlu, Muğla’nın yanı sıra Malatya Doğanşehir ve Ankara Çubuk’ta da önemli derecede yeraltı zenginliklerinin mevcut olduğunu ve tüm bunların çıkartılıp işlenmesi ile dünyaya duyurulması amacıyla bilimsel makale kaleme aldığını, ayrıca projeler hazırlanarak Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisine sunulduğunu aktardı. 

“Karatı 20 bin dolar”

Süs taşı konusunda usta olan ve pek çok değerli taşı gün yüzüne çıkardıklarını anlatan Sedat Kocagülle, “Muğla’da safir taşı madeni olduğunu ilk defa biz Prof. Dr. Murat Hatipoğlu’na söyledik. Kendiside yaptığı incelemeler neticesinde bu taşların safir olduğunu doğruladı. Yatağan’da safirin yanında daha birçok kıymetli taşlar gün yüzüne çıkıyor. Karagüller kardeşler olarak biz ülkemizde şimdiye kadar birçok değerli taşı ortaya çıkardık ve daha da çıkarmaya devam edeceğiz. Safir taşın karatı 20 bin dolar ediyor. Bizim için önemli olan husus değerinden çok bu taşın ülkemizde bulunuyor olmasıdır” diye konuştu.

Yorumlar (0)