Motorin geceden itibaren zamlı

Motorinin litre fiyatına 29 kuruş zam yapıldı ancak pompaya 22 kuruş olarak yansıyacak. Sebebi ise Eşel Mobil Sistemi. Peki Eşel Mobil Sistemi nedir?

EKONOMİ 24.06.2019, 18:36 24.06.2019, 18:41
Motorin geceden itibaren zamlı

Motorinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 29 kuruş zam yapıldı. Ancak zam, pompa fiyatlarına bu gece yarısından itibaren 22 kuruş olarak yansıyacak. Geriye kalan 7 kuruşluk artış ise vergiden karşılanacak.

Eşel Mobil Sistemi nedir?

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) edinilen bilgilere göre, motorin fiyatlarındaki artıştan sonra, "eşel mobil sistemi" devreye sokuldu. Eşel Mobil Sistemi zammın vergi ayarlamasıyla karşılandığı sistem olarak açıklanıyor.

Eşel Mobil Sistemine göre, motorin fiyatlarına yapılan 29 kuruş oranındaki zammın 22 kuruşluk dilimi tüketiciye yansıtılırken, 22 kuruştan geriye kalan 7 kuruşluk artış ise vergiden karşılanacak.

Başkent Ankara'da ortalama 6,30 liradan satılan motorinin litre fiyatı 6,52 liraya yükselmiş olacak. İstanbul'da motorinin litresi 6,25 liradan 6,47 liraya yükselecek. İzmir'de ise motorinin litre fiyatı 6,31 liradan 6,53 liraya çıkacak.

Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler arz ediyor.

Eşel Mobil Sistemi nedir?

Eşel mobil sistemi akaryakıt fiyatlarında uygulanıyor. Eşel Mobil Sistemi ile, petrol fiyatları, döviz kuru ve uluslararası ürün fiyatlarındaki artış neticesinde yurt içi pompa fiyatlarında meydana gelen artışlar, ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ayarlamasıyla pompaya zam olarak yansıtılmadan dengelenmeye çalışılıyor.

2018 yılının Mayıs ayından itibaren yükselen akaryakıt fiyatları Eşel Mobil Sistem ile birçok defa tüketiciye yansıtılmazken, geçen yıl (2018) kasım ayında fiyatlarda vergiden karşılanan miktarın altına inilmesiyle sistem devreden çıkarılmış ve indirimler de tüketiciye yansımıştı.

Yorumlar (0)