Moody's paylaştı: Türkiye'nin büyüme tahmini güncellendi

Moody's, Şubat 2023'e ilişkin "Küresel Makro Görünüm" raporunu paylaştı. Türkiye'nin 2023 yılı için büyüme tahmini yüzde 2'den yüzde 2,3'e, 2024 yılı için ise yüzde 3'ten yüzde 4'e revize edildi. Bu güncellemenin gerekçesinin, afet bölgesinde başlayacak yeniden yapılanma faaliyetleri olduğu kaydedildi.

EKONOMİ 01.03.2023, 09:14 Hakan Öksüz
Moody's paylaştı: Türkiye'nin büyüme tahmini güncellendi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından paylaşılan verilere göre 2023'te G20 küresel ekonomik büyümesi yüzde 2'ye inecek. Moody's, 2024 yılında ise bu büyüme oranının yüzde 2,4'e çıkacağı tahminini paylaştı.

Şubat 2023'e dair  "Küresel Makro Görünüm" adlı raporunu paylaşan Moody's, bu yıl küresel büyümenin yavaşlamasını sürdüreceğini öngörüyor. Sıkı para politikasının istihdam üzerindeki baskılayıcı etkisinin ve bu nedenle ekonomik aktivitelerin zayıflamasının, söz konusu "yavaşlama" tahminini güçlendirdiği kaydedildi.

Parasal sıkılaştırmanın sonu geliyor

Rapora göre merkez bankaları, piyasanın beklentilerinin aksine çok daha uzun süre boyunca faiz oranları üzerinde kısıtlayıcı politikalar güdecek. Kısıtlayıcı faiz oranlarının ne zaman sona ereceği bilinmese de parasal politikadaki sıkılaştırmanın son evresine girildiğine dair işaretlerin alındığı belirtildi. 

Bazı ülkeler için yukarı, bazıları için aşağı yönlü güncelleme

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, bazı ülkelerin 2023 yılına ilişkin büyüme tahminlerinde güncellemeye gitti. Türkiye, Suudi Arabistan, ABD, Rusya, Almanya, Meksika, Fransa, Hindistan, İtalya, Çin ve Kanada için büyüme tahminleri yükseltildi. Güney Kore, Güney Afrika ve Arjantin için ise 2023 yılına ilişkin büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edildi.

ABD'nin 2023 yılı için büyüme tahmini yüzde 0,4'ten yüzde 0,9'a revize edildi. Çin için ise yüzde 4'ten yüzde 5'e çıkartıldı.

Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yüzde 2,3 olarak revize edildi

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından afet bölgesinde yeniden yapılanma faaliyetlerinin başlayacağı hatırlatıldı. Bu faaliyetlerin de etkisiyle 2023 yılında Türkiye için GSYH büyüme projeksiyonu yüzde 2'den yüzde 2,3'e yükseltildi. Türkiye'nin 2024 yılına dair ekonomik büyüme tahmini ise yüzde 3'ten yüzde 4'e çıkartıldı.

Yorumlar (0)