Milyonları ilgilendiren talep: Maaşlar yükselebilir

Türk-İş, çalışanların gelir vergisi dilimleri sebebiyle önemli oranda gelir kaybına uğradığına işaret ederek, vergi adaletinin tesisi için gerekli olan mevzuat değişikliklerinin bir an evvel yapılmasını istedi.

EKONOMİ 24.10.2021, 19:03
Milyonları ilgilendiren talep: Maaşlar yükselebilir

İşçilerin gelir vergisi yüzdelerinin yüksekliğini gündemine alan Türk-İş, bu hususta yeni bir girişimde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı'na iletilen yazıyla işçilerin gelir vergisi yüzdelerinin yüksekliği sebebiyle meydana gelen gelir kayıplarının altı çizildi.

Söz konusu yazıda, ücretli personellerin hem direkt kazanç ve gelir hem de dolaylı olarak hizmet ve mal alımı üzerinden ağır vergi yüküne maruz kaldığı belirtildi.

"Maaşlar sene sonuna doğru eriyor"

Vergi hususunda ücretliler aleyhine olan adaletsiz yapının tamamen değiştirilmesinin çalışanların en büyük beklentisi olduğu kaydedilerek, şöyle denildi:

"İşçilerin en büyük şikayeti, ücretlerine yapılan kesintiler. Yılın başında alınan net ücret düzeyi yılın sonunda düşüyor. Bu durumda işçinin net ücreti azalıyor ve geçim sıkıntısı yaşıyor. Toplu iş sözleşmeleri genellikle bu sebeple çıkmaza giriyor."

"Gelir kaybı herkesi etkiliyor"

4 bin TL net maaşı olan bir işçinin haziran ayında yüzde 20'lik, aralık ayında ise yüzde 27'lik vergi dilimlerine alındığı hatırlatılan yazıda, şu bilgiler aktarıldı:

"Senenin ilk beş ayında 4 bin TL alan işçinin maaşı yıl sonuna kadar kademeli olarak 3 bin 761 TL'ye düşüyor. Bu da 1479 TL gelir kaybı demek. Söz konusu gelir kaybı daha yüksek maaş alanlar ve asgari ücret alanlar için de geçerli."

Talepler sıralandı

Bahse konu yazıda gelir düzeyi düşük olan ile yüksek olan kişilerin vergi dilimleri sebebiyle maruz kaldıkları maddi kayıpların hayatlarına etkisinin birbirinden farklı olduğuna işaret edilerek, şu istekler sıralandı:

"Gelir vergisinde ücretliler lehine bir ayrıcalık yapılması pozitif netice verecektir. Sosyal hukuk devletinin ilkesinin bir gereği olarak devlet vergi adaletinin sağlanması yoluyla sosyal yararı, sosyal adaleti, sosyal ve ekonomik dengeyi sağlamakla görevlidir. Bu sebeple de işçilerin ücret gelirleri bakımından mevzuatımızdaki vergi yükümlülüklerinde azalmaya gidilmeli, işçilerin maaş gelirleri vergi yüzdesinin düşürülmesi ve belli bir oranda sabit tutularak uygulanması uygun olacaktır. Çalışanların maruz kaldıkları gelir kayıplarının önüne geçilmesi ve vergi hususunda adaletin tesisi için gerekli olan mevzuat değişikliklerinin bir an evvel yapılmasını talep ediyoruz."

Yorumlar (0)