Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor: İndirim ve para iadesi gündeme gelebilir!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle milyonlarca öğrenci, uzaktan eğitim ile evlerinden online eğitim görmeye devam ederken, ödenen okul ücreti ile servis ve yemek paraları için indirim ve para iadesi gündeme gelebilir. 

EKONOMİ 28.04.2020, 11:03 28.04.2020, 11:07
Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor: İndirim ve para iadesi gündeme gelebilir!

Türkiye'de etkisini gösteren yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle eğitim kurumları, bir aydan fazladır sınıf ortamında eğitime geçici süreyle ara vermek durumunda kaldı. Salgın boyunca pek çok sektörde hayata geçirilen evden çalışma sistemi, eğitimde de uzaktan eğitim olarak uygulanmaya başladı. Milyonlarca öğrenci, dijital kanallar aracılığıyla evlerinde online eğitim almayı sürdürürken, özel eğitim kurumlarında eğitim gören öğrenciler için ödenen ücretler de tartışma konusu haline geldi. 

Hukukçular, uzaktan eğitimin sözleşmeye uygunluğu hususunda hukuki anlaşmazlıkların ortaya çıktığına dikkat çekerek, eğitim ücretlerinde indirim, servis ve yemek ücretlerinde ise para iadesinin gündeme gelebileceğini ifade ediyor. 

Avukat Burak Alcan, özel eğitim kurumlarının faaliyet ve işletmesi dışında gerçekleşen ve önceden tahmin edilmesi mümkün olmayan olağanüstü salgın nedeniyle sözleşmelerin mücbir sebep dâhilinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

"Okul öncesi için para iadesi istenebilir"

Avukat Alcan, özel eğitim kurumları ile imzalanan sözleşmelerin, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise olarak ayrı ayrı incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Okul öncesi eğitim sürecinin uzaktan eğitim yöntemi ile icra edilmesi öğrencilerin yaşları itibariyle mümkün görülmemektedir. Öğrencilerin genellikle faaliyet yapmak sureti ile yeni bilgiler edindiği ve yapılan etkinliklerde sınıf öğretmenlerinin bire bir öğrenci ile ilgilenmesinin zaruri olduğu bu yaş grubu için TBK madde 136 hükmü gereği ifa imkânsızlığının kabulü mümkündür. Eğitim bedelinin tamamının dönem başında ödenmiş olması halinde sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca bedelin iadesi talep edilebilecektir.'' açıklamasını yaptı. 

"Aksayan hizmet oranında bedel indirimi talep edilebilir"

Eğitimin amacının bilginin uzaktan aktarılmasından ibaret olmadığını kaydeden Avukat Alcan, sözlerine şöyle devam etti:

''Uzaktan eğitim sisteminin özel eğitim kurumlarından beklenen eğitimi tam ve noksansız olarak karşılamaması halinde TBK madde 137 hükmü gereğince aksayan hizmet oranında bedel indiriminin talep edilmesi söz konusu olacaktır. Her ne kadar uzaktan eğitim modeli salgın döneminde oldukça makul bir uygulama olarak görülse de yapılan eğitimin verimliliği uygulamada olması gereken ders saatlerinin altında kalması ve müfredatın gerisinde olması halinde bu durum bedel indirimine konu edilebilecektir."

"Müfredattan geri kalınırsa indirim talep edilmesi mümkün"

Avukat Alcan, müfredatın gerisinde kalınması ve aynı öğretim yılı içerisinde telafi edilemeyen derslerin olması durumunda da indirim talep edilebileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Ayrıca öğrencilerin okullarında eğitime devam edememeleri sebebiyle derslerin daha iyi anlaşılması için gerekli deneyleri gerçekleştirememeleri, beden derslerinde okulun spor salonlarını kullanamamaları eğitimden beklenen verimin azalması manasına gelmekte olduğu da açıktır. Kaldı ki müzik derslerinde özellikle belli bir enstrüman eğitimi (piyano, gitar, flüt) verilen okullar da, müzik derslerin de uzaktan eğitime tam uyumlu olmaması dolayısıyla verimliliğin olması gerekenden daha düşük seviyede kaldığı da görülmektedir. Özel eğitim kurumlarının sözleşme gereği sunmaları gereken eğitimden her ne oranda geri kaldıkları tespit edilirse, o oranda bedel indirimi yoluna gidilmesi mümkün olacaktır.''

"Eğitimin takip edilmesi sorumluluğu da velilere kalıyor"

Uzaktan eğitim sistemi ile okulun sağlaması gereken ders içi disiplinin de aileler tarafından sağlandığına dikkat çeken Avukat Alcan, ''Bu şartlar neticesinde özel okuldan beklenen eğitim verimliliği sağlanamadığı gibi eğitimin takip edilmesi sorumluluğu da velilere kalmaktadır. Ayrıca Tüketici kanunu hükümleri çerçevesinde bir değerlendirilme yapılması gerektiğinde de uzaktan eğitim sırasında meydana gelen sorunları ayıplı hizmet olarak nitelemek ve söz konusu ayıptan sorumluluk uyarınca TKHK Md. 15 hükmünün seçimlik hakları arasından uygulamada bedel indirimi talebinin söz konusu olacağı görülmektedir.'' açıklamasını yaptı. 

"Servis ve yemek ücreti talep edilemez"

Avukat Alcan, servis ve yemek bedellerine ilişkin, uzaktan eğitime geçilmesiyle beraber öğrencilerin okula servis ile gidemediklerini ve okuldaki yemek hizmetinden yararlanmadıklarını aktararak, ''Bu sebeple hizmeti gerçekleştirilmemiş olan servis ve yemek edimlerinin bedellerini talep etmek de mümkün olamayacaktır. Diğer bir anlatımla daha önceden peşinen ödenmiş olan aylara ilişkin servis ve yemek bedellerinin iade edilmesi faydalı ve zaruri olacaktır.'' şeklinde konuştu.

Yeni Şafak

Yorumlar (0)