Milyonlarca milyoner

Dünyada milyonerlerin sayıları gün geçtikçe artıyor. Peki neden?

EKONOMİ 24.10.2019, 17:08 24.10.2019, 17:40
Milyonlarca milyoner

Boris Johnson Birleşik Krallık'ın başbakanı olarak Brexit oylarını saymadan önce, Londra Belediye Başkanı olarak başka bir sayı için övünüyordu. 2014'teki bir röportajında Johnson, "Şu an Londra'da 72 milyarder var, bu rakam New York'takinden fazla." diye konuşmuş ve eklemişti: "Sumatra ormanları orangutana göre ne ise, Londra da milyarderler için odur."

Dünyada milyonerlerin sayısı gittikçe artıyor. Credit Suisse Araştırma Enstitüsünün hazırladığı Küresel Varlık Raporu'na göre, şu anda dünya çapında 46,8 milyon dolar milyoneri bulunuyor. Bu rakam, 2018'in ortalarından itibaren 1,1 milyon kadar bir artış gösterdi. 

Çin'de 4, Japonya'da 3 ve Almanya'da 2 milyon dolar milyoneri bulunuyor. Fakat hiçbir ülke Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) geçemiyor.

Neden artıyor?

Piyasa dalgalanmalarına, ticaret savaşlarının başka cepheler bulmasına ve resesyon korkularına rağmen, ABD, 2018'in ortalarından 2019'un ortalarına kadar 675 bin yeni milyoner ekledi. Sayıları bu kadar arttı çünkü düşük faiz oranları varlık fiyatlarını artırdı. Ayrıca, varlık fiyatlarının emeklilik tasarruflarına ve çeşitli sosyal sigortaya bağlı olması da bir başka sebep olarak karşımıza çıkıyor.

2007-2008 finansal krizinden bu yana servetin eşitsiz dağılımı, ağır bir siyasi soru olarak karşımıza çıkıyor. Credit Suisse, 2008 finansal krizinden önce servetlerin yüzde 1'ine sahip olan yetişkinlerin sayısının biraz da olsa azaldığını, fakat kriz sonrasında arttığını belirtiyor. Şu anda milyonerler küresel varlığın yüzde 45'ine sahipler ve en zengin yüzde 10'luk kesim, varlıkların yüzde 82'sini elinde tutuyor.

Siyasette karşılık buluyor

Bu durumun seçim kampanyaları esnasında “milyonerler ve milyarderler” üzerine yapılan saldırıları ehlileştirme olasılığını düşürmüyor. Massachusettsli senatör ve Demokrat Parti başkan aday adayı Elizabeth Warren, 50 milyon doların üzerindeki servetin yıllık yüzde 2'sini 1 milyar doların üzerindeki servetin yüzde 3’ünü vergilendirmek istiyor. Bir diğer önde gelen Demokrat Parti'den başkanlık aday adayı Bernie Sanders ise 32 milyon dolara sahip servetin yüzde 1'ini ve 10 milyar dolardan daha fazla servete sahip olanları ise yüzde 8 oranında vergilendirmeyi planlıyor.

Mevcut eğilimlere bakıldığında, vergilendirilecek daha fazla zengin Amerikalı olabilir. Uzmanlar, beş yıl içerisinde, küresel milyoner nüfusunun yalnızca ABD'de 23 milyona yaklaştığını tahmin ediyor. ABD'de zaten 80 milyon dolardan fazla bir servete sahip 80 bin insan var ve bu sayı gün geçtikçe yükselmeye devam ediyor.

Yorumlar (0)