Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor: Son 5 gün

1 Ocak ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında kiraladığı meskenden 7 bin lira, iş yerinden ise 53 bin liranın üzerinde gelir elde eden mükellefler için beyanname süresi önümüzdeki 31 Mart tarihinde doluyor.

EKONOMİ 26.03.2022, 19:58 27.03.2022, 18:06
Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor: Son 5 gün

Geçtiğimiz sene iş yeri ve konuttan kira geliri elde eden mükellefler için beyan dönemi önümüzdeki perşembe günü sona eriyor.

Ülke genelinde çok sayıda gayrimenkul sahibini ilgilendiren ve bu ayın başında başlayan beyan dönemi için son 5 güne girildi

Mükellefler, 1 Ocak ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında meskenden 7 bin lira, iş yerinden ise 53 bin liranın üzerinde kira geliri sağlaması durumunda gelir vergisi ödemek zorunda kalacak. Meskende yalnızca tek konut için istisna uygulanacak. Kira getirisi beyan etmeyen veyahut eksik beyan eden kişiler istisnadan yararlanamayacak.

İşlemler internet ortamında 7 gün 24 saat yapılabiliyor

İstisna haddinden fazla konut getirisi elde edenler bahse konu istisna oranının düşürülmesinden sonra beyanname verecek. İstisna oranı yalnızca bir meskende kullanılabildiği için birden çok meskenden kira getirisi elde edenlerin buna çok dikkat etmesi gerekecek. Diğer yandan, iş yeri kira getirisinde beyan limitinin geçilmesi halinde istisna oranı düşülmeyecek.

Yurttaşlar Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet adresi üzerinden 'Hazır Beyan Sistemi'ne giriş yaptıktan sonra hazırlanan beyanları onaylayarak veyahut üzerinde gerekli değişiklikleri gerçekleştirerek kolay ve hızlı bir şekilde kira beyanı verebiliyor. Öte yandan, ikametgahın yer aldığı bölgedeki vergi dairesinde de aynı işlemler yapılabiliyor. Hazır Beyan Sistemi'ne her gün 24 saat boyunca ulaşılabiliyor.

İnternet kullanmayı bilmeyen veyahut vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üstü mükellefler, okuma yazması olmayalar ile hasta ve engelliler '444 0 189' numarasını arayarak yardım talep edebilecek. 

Yorumlar (0)