Milli kanatlar ihracata uçuyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, altı ülkeye ANKA, iki ülkeye AKSUNGUR, üç ülkeye ATAK helikopteri, iki ülkeye HÜRKUŞ, bir ülkeye ŞİMŞEK satışı yaptı, teslimatın bir bölümü tamamlandı.

EKONOMİ 24.05.2023, 18:20
Milli kanatlar ihracata uçuyor

TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii), geliştirdiği özgün ve milli platformlarla ihracat başarılarına yenilerini ilave ediyor. 

TUSAŞ, Pasifik-Asya Bölgesi'nin en geniş kapsamlı savunma fuarlarından Malezya'daki LIMA 2023'e (Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı) iştirak etti. Firma, geliştirdiği hava araçlarını başta bahse konu ülke olmak üzere bölge ülkelerinin sivil ve askeri yetkililerine tanıttı.



İhracat başarılarının sürdürülmesi amaçlanıyor

TUSAŞ İletişim ve Kurumsal Pazarlama Başkanı Bertan Kurt, LIMA 2023'te, basın mensuplarının firmanın ihracat çalışmalarına dair suallerini cevapladı. 

Kurt'un aktardığı bilgiye göre, 2018 yılı itibarıyla istikrarlı bir büyüme stratejisi yakalayan firma, özgün ürünlerinin pazarda yer bulmasıyla geçen sene 1 milyar dolarlık sipariş aldı. Firma son beş sene içinde ise 13 ülkeyle toplamda 3,3 milyar dolarlık sözleşme imzaladı.

TUSAŞ tesislerinde üretimi yapılan platformlardan altı ülkeye ANKA, iki ülkeye AKSUNGUR, üç ülkeye ATAK, iki ülkeye HÜRKUŞ, bir ülkeye ŞİMŞEK satışı yapıldı ve teslimatın bir bölümü tamamlandı.

Firma şu ana değin Filipinler'e dört ATAK, Kazakistan'a üç ANKA, Kırgızistan'a iki AKSUNGUR, Çad'a üç HÜRKUŞ ve iki ANKA, Nijer'e iki HÜRKUŞ, Tunus'a beş ANKA teslim etti.

Uçak yapısallarında da dünyanın en önde gelen şirketleriyle çalışan TUSAŞ, son üç senede yaklaşık olarak 2,5 milyar dolarlık yeni iş geliştirme sözleşmesi imzaladı.

Firma 2023 senesinde ihracat başarılarını artırarak devam ettirmeyi amaçlıyor.



Yeni hedef: Güney Amerika

Bu senenin ilk üç ayında 300 milyon dolarlık mukavele imzalayan TUSAŞ, seri üretimdeki HÜRKUŞ uçağı, AKSUNGUR ve ANKA insansız hava araçları, ATAK helikopteri ile 2 milyar dolarlık yeni satış yapmayı planlıyor.

Bu yılki hedefleri arasında Güney Amerika'ya giriş yapmak en önemli gündem maddeleri arasında bulunuyor.

Uçak yapısallarında ise bu seneki yeni iş geliştirme hedefi 550 milyon dolar olarak belirlendi.

Firmanın bu yıl yurt dışından beklediği yeni sözleşme bedeli yaklaşık olarak 3 milyar doları buluyor.

Son beş senede 2,5 milyar dolarlık ihracat yapan TUSAŞ, 2023'te 1 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor. 

Yorumlar (0)