Milli Gözetim Radarı'nda sona doğru!

Milli Gözetim Radarı (MGR) yakında hizmete girecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Milli Gözetim Radarı (MGR), Gaziantep Havalimanı'nda kuruldu. Test aşamaları tamamladıktan sonra tam fonksiyonlu olarak DHMİ'ye teslim edilecek." dedi.

EKONOMİ 16.02.2020, 12:37 16.02.2020, 13:00
Milli Gözetim Radarı'nda sona doğru!

Türkiye'nin ilk sivil havacılık amaçlı yaklaşım radar sistemi Milli Gözetim Radarı'nda (MGR) sona gelindi. Gaziantep Havalimanı'nda kule ve radar binası inşaatı sona erdi. 

Milli Gözetim Radarı (MGR), tam yedekleme özelliğine sahip birincil gözetleme radarı PSR ve ikincil gözlem radarı SSR'den meydana geliyor. 

Birincil gözetleme radarı PSR radarı, 112 kilometre menzile ve 8,5 kilometre azimut kapsama alanına sahip. İkincil gözlem radarı SSR, MODE-S desteği sağlıyor. Böylece uçağın mevkisi, tescil işareti, hızı ve irtifası gibi bilgiler gönderilebiliyor.

Milli Gözetim Radarı (MGR), hareketli hedef takibi yapabilen bir algoritmaya sahip. Aynı zamanda yağış konumu ile yoğunluğunu da ölçebiliyor. PSR sisteminin tam yedeklilik testleri ile fabrika kabul testleri bitti. Sistemin saha kabul test süreci ise 24 Şubat günü başlayacak.

"Yerli ve milli olarak geliştirildi"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Gözetim Radarı'nın (MGR) TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) iş birliğinde yerli ve milli olarak geliştirildiğini vurguladı.

"Hava trafik kontrol hizmetlerinde aktif olarak kullanılacak"

Bakan Varank, "Milli Gözetim Radarı (MGR), milli imkânlarla hayata geçirdiğimiz Türkiye'nin ilk sivil havacılık amaçlı havaalanı yaklaşım radar sistemi olacak. Milli Gözetim Radarı (MGR), Gaziantep Havalimanı'nda kuruldu. Test aşamaları tamamladıktan sonra tam fonksiyonlu olarak DHMİ'ye teslim edilecek. Ardından da hava trafik kontrol hizmetlerinde aktif olarak kullanılacak." ifadelerini kullandı. 

"Bu teknolojiyi lisanslamaya da hazırız"

Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'nin (BİLGEM) Türkiye'nin kendi özgün teknolojilerini geliştirmesinde çok önemli bir fonksiyonu olduğunu kaydeden Varank, "Elbette TÜBİTAK enstitülerinin temel görevi kritik Ar- Ge çalışmaları yürütmek. Bu geliştirdiğimiz teknolojileri ticarileştirmek, seri üretimini yapmak isteyen firmalarla işbirliğine, onlara bu teknolojiyi lisanslamaya da hazırız." dedi. 

Yorumlar (0)