Meyve ve sebzeler çürüme tehlikesi altında! Kapıkule’de 4 günlük esaret devam ediyor

Bulgaristan’ın gümrük kapısı geçişlerinde yaptığı düzenlemeler sonrasında Edirne Kapıkule Gümrük Kapısı’nda uzun süre bekleyen tır şoförleri, taşıdıkları yaş meyve ve sebzelerin çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

EKONOMİ 27.05.2022, 15:29 29.05.2022, 09:20
Meyve ve sebzeler çürüme tehlikesi altında! Kapıkule’de 4 günlük esaret devam ediyor

Kapıkule Gümrük Kapısı'nın karşısında bulunan Bulgaristan'ın Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı'ndaki gıda laboratuvarlarıyla ilgili yeni düzenlemeleri, ihracat alanında krize sebep oldu. Bulgaristan'da laboratuvar incelemelerinin kısıtlı bir şekilde gerçekleşmesi sebebiyle Avrupa’ya ulaşmak isteyen tır şoförleri, ortalama 4 gündür Kapıkule Gümrük Kapısı'nda bekliyor. Tırlar içerisinde yüklü olan yaş meyve ve sebzelerin çürüme tehlikesi altında olduğunu söyleyen tır şoförleri, yapılan incelemelerin hızlandırılması için çağrıda bulundu.

Tır şoförleri,” Bu kadar uzun beklemek herkesi zarara sokacak”

Mağduriyet yaşayan tır şoförü İsmail Özenen, “Bulgaristan yeni bir düzenleme getirmiş. Laboratuvarda incelemeler yapılıyormuş. Bir sürü kişi burada Avrupa ülkelerine geçmek için bekliyor. 62 saat oldu, hala Kapıkule'deyim. 95 saatin sonunda işlemleri biten ve buradan giden arkadaşlarımız oldu” şeklinde ifade etti.

Kapıkule’de bekleyen diğer bir tır şoförü Hasan Akkoç, “Türkiye'de üretilen bu yaş sebze ve meyvelerin araca yüklendikten sonra 4 gün içerisinde Avrupa’da olması gerekiyor. Eğer bu süre içinde Avrupa ülkelerine bu ürünleri dağıtamazsak ürünler bozuluyor. Sebze ve meyvelerde bozulunca şirketlerde fiyatı kırıyor. Bu yüzden bu işin içindeki herkes zarar ediyor” dedi.

Gişelerde ki bekleyişler 90 saati geçiyor

Bulgaristan Gümrük Kapısının yetersiz olduğunu vurgulayan tır şoförü Hakan Kurtoğlu, “Bu alan bizim için yeterli değil. Kapıkule'den de çıkışlar oluyor. Ama Bulgaristan gişeleri her zaman sıkışıyor. Bu durumların rahatlaması için çeşitli sınır kapılarının da olması gerektiğini düşünüyorum” diye ifade etti. Aynı mağduriyeti yaşayan diğer tır şoförlerinden Talip Yardım, gişelerden çıkış yapmak için saatlerce beklediğini, diğer arkadaşlarının ise 90 saati geçince yola devam ettiğini belirtti. Tır şoförü Sezgin Küçükkaraca’da yaşanan bu sürecin sıkıntılı bir durum olduğuna dikkat çekti.

Yorumlar (0)