Meslek lisesi öğrencileri üretiyor, 27 ülkeye ihraç ediliyor

Bursa’da meslek lisesi öğrencilerinin ürettiği parçalarla ortaya çıkan makineler, Türkiye ihracatına önemli bir katkı sağlıyor. 27’ye yakın ülkeye ihraç edilen makinelerin üretiminde lise öğrencilerinin imzası yer alıyor. 

EKONOMİ 12.01.2022, 15:13 13.01.2022, 09:07
Meslek lisesi öğrencileri üretiyor, 27 ülkeye ihraç ediliyor

Bursa’nın ilk meslek okullarından biri olarak bilinen Hürriyet Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, ortaya koydukları çalışmalarla meslek eğitiminin önemini bir defa daha ortaya koydu. 

Lise öğrencilerinden ihracata katkı

Makine Teknolojisi öğretmenleri ve lise öğrencilerinin ürettiği parçalarla imal edilen sac bükme makinesi 27 farklı ülkeye ihraç ediliyor. Lisenin döner sermaye çalışmaları kapsamına dahil edilmesi sonrası harekete geçen öğretmenler, lise öğrencilerinin staj yaptıkları şirketlerle irtibata geçti. Bursa'da faaliyette bulunan Erbend Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile gerçekleştirilen anlaşmada, şirketin, sac bükme makinelerinde imalatı bulunan bağlantı parçaları lise atölyelerinde üretiliyor. 2 aya yakın bir süredir istenen siparişleri tamamlayan öğrenciler, ürettikleri parçalarla ortaya koydukları makinelerin ABD, Rusya ve Almanya’nın aralarında yer aldığı yaklaşık 27 farklı ülkeye ihraç edildiğini öğrenirken, bu haberle birlikte büyük bir mutluluk yaşadılar. 

Makine teknolojisi bölümü olarak 3 farklı dalda eğitim verdiklerini ifade eden Makine Teknolojisi Alanı Atölye Şefi Ahmet Hamdi Sevindi, konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı:

“Öğrencilerin tamamı, eğitimlerini bitirdikten sonra sanayide çalışmaya başlar. Buraya gelenler, makine ile ilgili eğitimlerini de başarılı bir şekilde tamamlıyor. En son yapılan çalışmayla birlikte bu öğrencilerin ne kadar başarılı olduklarını gösterdik. Döner sermaye kapsamına dahil edildikten sonra stajyer gönderdiğimiz şirket ile yapılan görüşme neticesinde dışarıdan alınan parçaları üretebileceğimizi onlara ilettik. Onlar da bunu kabul etti. Öte yandan onların istediklerin üretmenin haricinde sanayi sektörüne de iyi bir personel yetiştiriyoruz. Üretimlerimizin ilk partisi bitti. Öğrenciler ve bizler, firmada yaptıklarımızdan dolayı çok memnunuz” 


“Hem öz güven hem de deneyim sağlıyor”

Lise birinci sınıf öğrencisi olan Mert Özyurt, “Eğitimimiz haricinde döner sermayeden gelen çalışmalarla ilgileniyoruz. Bu bize hem öz güven hem de daha hızlı deneyim sağlıyor. Yaptığımız işlerle harçlığımız da çıkıyor. Eğitim masraflarında ailemize fazla yük olmuyoruz. Yaptığımız işlerin neticesinde Türkiye’nin ihracatına destek olmak bizleri fazlasıyla gururlandırıyor. Her Türk gencini, Türk ekonomisine katkıda bulunmak mutlu eder. Bu sayede biz, iş imkanlarını da görüyoruz. Milli duygularımız da kabarıyor. Bunu ben yalnızca bizim okul için değil, farklı meslek liselerinde de görmeyi çok isterim. Bu, ekonomik kalkınma ve tecrübe bakımından oldukça önemlidir” açıklamasını yaptı.

“Güçlü Türkiye için mesleki eğitim şart”

Bu döneme kadar pek çok başarılı işlere imza attıklarını ifade eden Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Oktay Güllü, “Son dönemde teknik ve mesleki eğitimin önemi açısından birçok proje yapılıyor. MEB, Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün desteği ile birlikte teknik ve mesleki eğitimin görünürlüğünü arttırmak için çaba harcıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığının hedefleri kapsamında şu an, döner sermaye işlerine hız verdik. Okulumuzdaki her alanı sektörün öncüleriyle buluşturarak iş birliği anlaşmaları yaptık. Bu işin ilk meyvelerini makine sektöründe sağladık. Sanayimizle beraber üretilen makinelerin bazı parçalarını, atölyelerimizde öğrenci ve öğretmenlerimizle birlikte üretmeye başladık. Ürettiğimiz ürünlerin, makinelerle beraber yurt dışına ihraç olduğunu büyük bir sevinçle öğrendik. 27 farklı ülkeye ihraç edilmesi bizleri çok mutlu etti. Böylece iş birliklerini geliştirerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mesleki eğitim, Türkiye’nin artık stratejik hedefidir. Güçlü Türkiye için, güçlü mesleki eğitim artık şart” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)