Merkez Bankası faiz kararını duyurdu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, ağustos ayına ilişkin politika faizini yüzde 14'ten yüzde 13'e çektiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, politika ile kredi faizi arasındaki makasın açılmasından dolayı parasal aktarımın etkinliğinin zayıfladığı belirtildi. İşte TCMB'nin açıklaması...

EKONOMİ 18.08.2022, 10:03 18.08.2022, 17:21 Hakan Öksüz
Merkez Bankası faiz kararını duyurdu!

Piyasaların gözü, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu tarafından açıklanacak faiz oranlarına çevrilmişti. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında yapılan toplantı sona erdi, ağustos ayına ilişkin faiz kararı açıklandı. Önceki ayda politika faizini yüzde 14'te sabit tutan TCMB, beklentilerin aksine ağustos ayı politika faizini yüzde 13'e çekti. Politika faizinin 100 baz puan düşürüldüğü belirtildi.

"Yüksek enflasyon beklentisi devam ediyor"

Küresel gelişmeler nedeniyle iktisadi faaliyetlerde zayıflığın ortaya çıktığı kaydedilen açıklamada, "Küresel büyüme tahminlerinin, önümüzdeki dönemde aşağı yönlü seyredeceği görülmüştür. Resesyon riski, kaçınılmaz bir tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır. Uygulanan bazı stratejiler, gıda arzındaki sıkıntıları azaltmıştır ancak yüksek enflasyon beklentilerinin piyasalar üzerindeki baskılayıcı etkisi devam etmektedir. Gelişmiş ülkelerin merkez bankaları, yüksek enflasyon probleminin beklenenden daha uzun sürebileceğini bildirmektedir. İstihdamdaki artış yönlü trendin ve sanayi üretimindeki pozitif görünümün devam etmesi için politika faizinde 100 baz puanlık indirime gidilmesine karar verilmiştir." denildi.

Ekonomistlerin tahmini ne yöndeydi?

Politika faizinin yüzde 13'e indirilmesi, piyasa uzmanlarını da şaşırttı. Zira daha önce düzenlenen ankette 16 ekonomiste faiz oranlarının değişip değişmeyeceğine ilişkin soru yöneltilmişti. Ankete katılan bütün ekonomistler, "Faiz oranı yüzde 14'te sabit kalacak." görüşünü paylaşmıştı.

Temmuz ayındaki toplantıda "güçlendirilmiş liralaşma" vurgusu yapılmıştı

TCMB Para Politikası Kurulu, son toplantısını 21 Temmuz'da yaptı. O toplantıdan sonra yayımlanan metinde, "Küresel çapta yaşanan gelişmeler nedeniyle enerji, tarımsal ürün ve gıda fiyatları artış eğiliminde. Fiyat istikrarının sağlanması ve dezenflasyonist sürecin başlaması için küresel barış ortamının tesis edilmesi gerekiyor. TCMB, fiyat istikrarını sağlamak için güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik etmektedir. Enflasyondaki orta vadeli hedef yüzde 5'tir. Bu hedef doğrultusunda liralaşma teşvik edilecektir." ifadeleri kullanılmıştı.

FED: Enflasyonun düşeceğine dair belirti yok!

Rusya-Ukrayna savaşı, koronavirüs varyantlarının yeni bir salgına yol açabileceği endişesi ve Çin-Tayvan gerilimi nedeniyle piyasalar diken üstünde duruyor. Avrupa ülkeleri ve ABD dâhil olmak üzere birçok ülkede son 40 yılın en yüksek enflasyon rakamlarına ulaşıldı. ABD Merkez Bankası (FED), yapılan son toplantıya dair tutanakları paylaştı. Enflasyonun düşeceğine dair herhangi bir işaretin olmadığı kaydedildi. Enflasyonun yüksek kaldığı süre boyunca faiz artırımlarının devam edeceği belirtildi.

Yorumlar (0)