Merkez Bankası’ndan yeni kur kararı: Değişiklikler yapıldı

TCMB tarafından katılma ve TL mevduat hesaplarına dönüşüm tebliğlerinde değişiklik gerçekleştirildi. Yeni değişiklikle vade sonu ve döviz alış kuru tanımlarındaki “saat 11.00’de MB tarafından ilan edilen” ifadeleri çıkartıldı. Bunun yerine “MB tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen” cümlesi dahil edildi.

EKONOMİ 31.12.2021, 10:48 01.01.2022, 15:29
Merkez Bankası’ndan yeni kur kararı: Değişiklikler yapıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesine dair tebliğlerdeki değişikliklerin Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiği ve dönüşüm kuruyla vade sonu kuru kavramlarının tekrar tanımlandığı ifade edildi.

Buna göre yayımlanan tebliğde dönüşüm kurunun karşılığı, “döviz cinsinden katılım fonu hesaplarında yer alan döviz ile döviz tevdiat hesaplarının TL’ye çevrildiği gün MB tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kurunu” şeklinde değişiklik yapıldı.

Vade sonu kuru ise “TL mevduat ve katılma hesabı vadesinde MB tarafından belirlenecek olan usul ve esaslara göre ilanı yapılan döviz alış kuru” olarak tanımlandı.

“Saat 11.00 ibaresi çıkarıldı”

Böylece vade sonu ve döviz alış kuru tanımlarındaki “saat 11.00’de MB tarafından ilanı yapılan” ifadeleri de çıkartıldı ve bunun yerine “MB tarafından belirlenecek olan usul ve esaslara göre ilan edilen” cümlesi dahil edildi.

Katılma hesaplarında getiri farkının hesaplanması

Tebliğin katılım fonları ve döviz tevdiat hesaplarının, vadeli TL mevduat veya katılma hesaplarına dönüşümüne dair de düzenleme yapıldı.

Yapılan düzenlemeyle katılma hesabına sağlanacak olan getirinin Merkez Bankasının katılım bankalarıyla açık piyasa işlemleri dahilinde bir hafta vadeli geri satım vaadiyle alım işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması durumunda arada bulunan fark katılım bankası aracılığıyla karşılanabilecek. Karşılanmaya kısım için ise MB tarafından ödeme gerçekleştirilmeyecek.

Daha önceki fark, katılım bankalarının MB ile açık piyasa işlemleri dahilinde yaptıkları bir hafta vadeli repo işlemlerinde oluşan maliyetlere göre hesaplanıyordu.

Bununla beraber yayımlanmış olan tebliğde, “vade sonunda TL mevduat veyahut katılma hesabı sahibine anaparayla faiz veya kar payı banka tarafınca ödenir” maddesi de “vade sonunda TL mevduat hesabı sahibine anaparayla faiz, katılma sahibineyse vade sonu geldiğinde katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödeme yapılır.” şeklinde değiştirildi.

Altında da düzenlemeye gidildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Altın Hesaplarından TL Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de yapılmış olan değişiklikler de Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanıp yürürlüğe alındı.

Değişiklikle tanımlar bölümünde “vade sonu fiyatı” ile dönüşüm fiyatı kavramlarının tanımından, “saat 11.00’de Merkez Bankası tarafından ilan edilen” ifadeleri de çıkartıldı.

Böylece yeni tebliğ için dönüşüm fiyatı, “altın hesaplarında yer alan altının TL’ye çevrildiği gün MB tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen gram altının TL karşılığı alış fiyatını”, vade sonu fiyatını ise “TL mevduat ve katılma hesabının vadesinde MB tarafından belirlenecek olan usul ve esaslara göre ilanı yapılan gram altının TL karşılığı alış fiyatını” şeklinde belirledi.

Yorumlar (0)