Merkez Bankası’ndan yeni karar! Ticari kredileri etkileyecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası cinsinden kullanılan ticari kredilerde yüzde 10 olarak uygulanan zorunlu karşılık oranının yüzde 20’ye çıkarıldığını açıkladı. 

EKONOMİ 10.06.2022, 09:53
Merkez Bankası’ndan yeni karar! Ticari kredileri etkileyecek

Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, “24 Haziran’da hayata geçirilecek olan teminat havuzunda, Türk lirası sabit değerlerin varlığını arttıran programı tamamlayıcı bir adım olarak yeni bir karar alınmıştır. Bu kapsamda bankalar, döviz cinsinden mevduat ya da katılım fonlarına karşılık, ek olarak Türk lirası cinsinden uzun vadeli, sabit faizli menkul kıymet tesis edecektir. Atılan bu adımla birlikte liralaşma stratejisi desteklenmektedir” ifadelerine yer verildi. 

“Zorunlu karşılık oranı yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarıldı”
 
Bu kapsamda ilk tesisin 29 Temmuz’da gerçekleşeceği duyurulan açıklamada, “Ekonomik istikrarın desteklenmesi hedefiyle 23 Nisan 2022’de bir basın açıklaması ile duyurulan Türk lirası cinsinden ticari kredilere yüzde 10 seviyesinde uygulanan zorunlu karşılık oranında da değişikliğe gidilmiştir. Bu oran yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarılmış olup, tesisi 8 Temmuz’da gerçekleşecektir” denildi. 

Yorumlar (0)