Merkez Bankasında ne kadar para var?

2020 yılı Şubat ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası resmî rezerv varlıkları, Ocak ayına kıyasla yüzde 5,1 artarak 107,7 milyar dolara ulaştı.

EKONOMİ 27.03.2020, 10:39
Merkez Bankasında ne kadar para var?

TCMB'nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) resmî rezerv varlıkları, şubat ayında bir önceki aya oranla yüzde 5,1 yükselerek 107,7 milyar dolara ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Şubat 2020 dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri açıklandı.

Yayımlanan verilere göre, resmî rezerv varlıkları şubat ayında bir önceki aya (ocak) kıyasla yüzde 5,1 yükselişle 107,7 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 3,2 yükselerek 75,8 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 10,5 artışla 30,4 milyar dolar olarak kayıtlarda yerini aldı.

Şubat ayında, Ocak ayına göre, vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankasının önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) yüzde 6,4 yükselerek 18,1 milyar dolara ulaştı. Bu tutarın 13,2 milyar doları anapara, 4,9 milyar doları faizden oluşuyor.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 26,9 milyar dolar düzeyinde oluşurken, söz konusu tutarın 19,9 milyar doları bir ay vadeli olarak kayıtlarda yerini aldı.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 2,3 yükselerek 36,7 milyar dolara ulaştı.

Yorumlar (0)