Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarını artırdı

TCMB, yabancı para birimi yükümlülükleri için zorunlu tutulan karşılık oranlarını bütün vade dilimlerinde 200 baz puan yükseltti.

EKONOMİ 09.11.2021, 01:23
Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarını artırdı

TCMB'nin zorunlu karşılık oranı üzerinde gerçekleştirdiği değişiklikler, Resmi Gazete'nin 9 Kasım tarihli sayısında yer aldı.

Bu doğrultuda, döviz cinsi üzerinden katılım fonu ve mevduata uygulanmakta olan zorunlu karşılık yüzdeleri bütün vade dilimlerinde 200 baz puan oranında yükseltildi. Diğer yandan, TL zorunlu karşılıklarının standart olarak altın cinsi üzerinden sağlanması olanağı üst limiti de yüzde 15 oranından yüzde 10'a indirildi.

28 Ekim itibarıyla geçerli sayılacak

Değişiklik neticesinde ihbarlı, vadesiz ve 1 seneye değin bütün vadelerde katılım fonu ve mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 25'e ulaştı. Bahse konu oran 1 sene ve daha uzun süreli vadelerde ise yüzde 19 şeklinde belirlendi. Söz konusu oran değerli maden depo hesaplarında ihbarlı, vadesiz ve 1 seneye değin tüm vadeler için yüzde 24 seviyesinden yüzde 26'ya, 1 sene ve daha uzun süreli vadelerde ise yüzde 20 seviyesinden yüzde 22'ye çıkarıldı.

Müstakriz fonları çerçevesinde yabancı para birimi yükümlülükleri için zorunlu tutulan karşılık oranı da 200 baz puanlık artışla yüzde 25'e yükseltildi. Yabancı para birimi diğer yükümlülükleri için herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Gerçekleştirilen değişiklik neticesinde Merkez Bankası'nın yabancı para yükümlülükleri kapsamında zorunlu karşılık oranları, şöyle:



 

Zorunlu karşılık nedir?

TCMB, 2010 senesinin son çeyreği itibarıyla makro finansal risklerin minimuma indirilmesine yönelik yeni politikalar geliştirmiştir. Buna göre, zorunlu karşılıklar aktif bir biçimde kullanıma alınmıştır.

Buna tabi olan yükümlülükler iki hafta arayla cuma günleri hesaplanır.

Yorumlar (0)