Merkez Bankası yeni faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, bugün yapılan Para Politikası Kurulu toplantısının ardından bir hafta vadeli repo ihale faiz oranınının yüzde 19'da sabit tutulduğunu açıkladı.

EKONOMİ 15.04.2021, 15:31 15.04.2021, 15:36
Merkez Bankası yeni faiz kararını açıkladı

Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yayınlanan karar metninde, politika faizinin yüzde 19’da sabit tutulduğu duyuruldu.

“Sıkı parasal duruşun korunması” kararı

Bugün yapılan Para Politikası Kurulu toplantısının ardından bir karar metni yayınlayan Merkez Bankası, mevcut parasal duruşun, iç talep ve krediler üzerindeki yavaşlatıcı etkisinin önümüzdeki süreçte gelirginleşeceği öngörülerinin olduğunu belirtirken, bu çerçevede yüzde 19 olan politika faizinin sabit tutularak sıkı parasal duruşun korunması yönünde karar alındığını açıkladı.

“Gerekirse ilave sıkılaşma yapılacak” ifadesi çıkarıldı

Merkez Bankası’nın bugünkü açıklamasında,“Gerektiği durumda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” ifadesinin karar metninden çıkarıldığı açıklanırken bu durum, faiz indirimlerine hazırlık olarak değerlendirildi.

“Küresel ekonomi toparlanmaya devam etmektedir”

Merkez Bankası’nın karar metninde, politika faizinin yüzde 19’da sabit tutulduğu açıklanırken küresel ekonominin de son dönemdeki gelişmelerin ardından toparlanmaya devam ettiğine dikkat çekildi ve şu ifadelere yer verildi.

“Pandemiye bağlı olarak 2020 senesine sert daralan küresel ekonomi, aşılama sürecindeki olumlu gelişmeler ve destekleyici politikaların etkisiyle toparlanmaya devam etmektedir. Söz konusu bu iyileşme döneminde, imalât sanayi faaliyeti ve küresel ticaretteki ivmelenme belirleyici konumda yer almaktadır.”

“Faiz sabit tutularak sıkı parasal duruşun korunması” kararı

Sıkı parasal duruşun korunması için politika faizinin sabit tutulduğunu açıklayan Merkez Bankası’nın açıklamasının devamı şu şekilde:

“Maliyet ve talep unsurları, birtakım sektörlerdeki enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler ve arz kısıtları, enflasyon görünümü ile fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmayı sürdürmektedir. Mevcut parasal duruşun iç talep ve krediler üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin önümüzdeki süreçte belirginleşeceği de öngörülmektedir. Bu kapsamda Kurul, sıkı parasal duruşun korunması için politika faizini sabit tutmaya karar vermiştir.”

Yorumlar (0)