Merkez Bankası'ndan yeni adım

Merkez Bankası, TL mevduatlarına uygulanan zaruri karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Değişikliğe göre, üç aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat hesaplarında zaruri karşılık oranı sıfırlandı.

EKONOMİ 15.01.2023, 01:31 16.01.2023, 08:43
Merkez Bankası'ndan yeni adım

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası), 'TL'nin ağırlığını kalıcı olarak artırmak maksadıyla' mevduata uygulanan zaruri karşılık oranlarında değişiklik yapıldığını duyurdu.



Merkez Bankası'ndan açıklama

TCMB tarafından gerçekleştirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"2023 Yılı Liralaşma Stratejisi ve Para Politikası Metni'nde, liralaşma stratejisi kapsamında uygulanacak olan politikaların, bankacılık sisteminin hem yükümlülük hem de varlık tarafında TL'nin ağırlığının kalıcı bir şekilde artırılması maksadıyla kuvvetlendirilerek kullanılacağı kaydedilmiştir. Ayrıca, KKM (kur korumalı mevduat) haricindeki TL mevduata öncelik verilerek özendirilip, TL mevduat tercihinin kuvvetlenmesi yönünde adımların süreceği kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Bu çerçevede, TL mevduatın vadesinin uzatılmasını teşvik etmek maksadıyla üç aydan uzun vadeli TL mevduat için zaruri karşılık oranlarının yüzde 0 (sıfır) olarak belirlenmesi yönünde karar verilmiştir.

Ayrıca, ülke dışından direkt olarak temin edilen ve altı aydan uzun vadeli olan yabancı para yükümlülüklerdeki artış için bu sene sonuna değin zaruri karşılık oranlarının yüzde 0 olarak uygulanması yönünde karar verilmiştir.

Söz konusu değişiklikler, tesisi 3 Şubat'ta başlayacak olan 20 Ocak hesaplama tarihi itibarıyla geçerli olacaktır.

Kamuoyuna duyurulur."

Yorumlar (0)