Merkez Bankası'ndan kritik faiz kararı

TCMB, TL cinsi reeskont kredisi kullanacak olan ihracatçılar için faiz oranlarını düşürürken, vadeleri uzattı.

EKONOMİ 13.06.2022, 21:27 14.06.2022, 11:54
Merkez Bankası'ndan kritik faiz kararı

TCMB (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası), Döviz Kazandırıcı İhracat Hizmetleri Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı'nda güncellemeye gitti.

Döviz satışını teşvik edecek şekilde reeskont kredileri uygulamasında şirketlerin büyük kısmını kapsayacak değişiklikler gerçekleştirildi. Bu doğrultuda, Türk lirası reeskont kredilerinde en uzun vade 360 gün, savunma sanayisinde ise en uzun vade 720 gün olacak.

Türk lirası reeskont kredi faizi indirimlerinde, geçerli taahhüde dayalı olan yapı iptal edilerek tekrar düzenlendi. Bu doğrultuda, Türk lirası reeskont faizleri, 0 ila 90 gün için mevcut politika faizinin 300 puan, 91 ila 180 gün için 200 puan ve 181 ila 720 gün için ise 100 puan altında seyredecek.

Satılan döviz 30 gün süreyle tekrar satın alınamayacak

Türk lirası reeskont kredilerinden faydalanmak için ihracat bedellerinde uygulanan yüzde 40 TCMB'ye satış şartına ek olarak, şirket minimum yüzde 30'unu başka bir bankaya satacağına dair taahhütte bulunacak.

Şirketler, döviz satışı gerçekleştirdiği toplam tutara kadar Türk lirası reeskont kredisi kullanabilecek. Görünmeyen İşlemler Genelgesi çerçevesinde de şirketler benzer şartlarda bu uygulamadan faydalanabilecek.

Türk lirası reeskont kredisi kullanan şirketlerin ilk satış işlemi itibarıyla 30 gün süreyle satılan döviz miktarını tekrar satın almayacağına yönelik taahhütte bulunması gerekecek.

Yorumlar (0)