Merkez Bankası'ndan enflasyon raporu: Dikkat çeken veriler…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haziran ayı enflasyon rakamlarına ilişkin rapor yayımladı. 

EKONOMİ 05.07.2022, 12:43
Merkez Bankası'ndan enflasyon raporu: Dikkat çeken veriler…

Haziran ayında yüzde 78,62’e yükselerek tarihi bir seviyeye tırmanan enflasyon rakamları ile ilgili Merkez Bankası’ndan dikkat çekici bir rapor yayımlandı. Raporda, enflasyonun artmasına en yüksek katkıyı enerji grubunun sağladığı vurgulandı. 

Fiyat Gelişmeleri Raporu yayımlandı

TÜİK’in tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon verilerinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Raporda, geçen ay tüketici yıllık enflasyonunun temel mallar grubunda sınırlı olarak gerilediği, diğer alt gruplarda ise yükseldiği belirtildi. Rapora göre, enflasyon oranlarının artmasına en çok olumsuz katkı sunan kesim ise enerji grubu oldu. Yapılan açıklamada, yurt içi ve yurt dışında artan enerji maliyetleri ile tedarik ağındaki sorunların üretici fiyatlarını olumsuz etkilediği vurguladı. 

Enflasyona en olumsuz katkıyı sunan grup enerji

B ve C göstergelerinin eğilimlerinde düşüş tespit edilirken, bu göstergelerin yıllık bazdaki enflasyonlar oranlarında ise yükseliş devam etti. B endeksi haziran ayında, geçen seneye kıyasla yüzde 2,79 yükselirken, C endeksi ise yüzde 1,22 oranında arttı. Tüketici enflasyonuna en çok olumsuz katkı sunan başlık ise yüzde 3,65 ile enerji oldu. Bu alanda yüzde 0,88 ile hizmet ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada ise yüzde 0,29 ile gıda bulunuyor. 

Hizmet fiyatlarında yüzde 3,98’lik artış tespit edildi

Haziran ayından hizmet fiyatlarında yüzde 3,98 oranında artış görüldü. Böylelikle yıllık enflasyon rakamı yüzde 48,69’a tırmanmış oldu. Otel ve lokanta fiyatlarındaki artış ise yüzde 5,42 olarak tespit edildi. Bu grubun yıllık enflasyon oranı ise yüzde 79,55 olarak paylaşıldı. Ulaşım alanında maliyetler yüzde 4,57 oranında yükselirken, bu grubun yıllık enflasyon oranı yüzde 81,83’e çıktı. 

Kira ücretleri yüzde 3,11 oranında arttı

Haberleşme alanındaki ücretlerin artışı ise yüzde 3,16 olarak duyuruldu. Telefon ve internet görüşme ücretleri bu alanda ilk sıralarda yer aldı. Diğer hizmet alanlarındaki ücretler ise yüzde 3,14 oranında arttı. Bu alanda ilk sırada yer alan gruplar ise sigorta, paket tur organizasyonları ve bakım-onarım hizmetleri olarak dikkat çekti. Kiralar ise bu geçen ay yüzde 3,11 oranında yükseldi. Bu konudaki mevsimsellikten arındırılmış değişimlerde hızlanma tespit edildi. 

Mobilya fiyatlarında yüzde 6,53’lük artış

Temel mal ücretleri geçen ay yüzde 2,80 oranında artış gösterdi. Bu alanın yıllık enflasyon oranı yüzde 0,46 düşüş yaşayarak yüzde 64,86’ya geriledi. Altın dışındaki dayanıklı mal maliyetleri geçen ay yüzde 3,65 oranında artış yaşadı. Bu alanda zirveyi yüzde 6,53 ile mobilya ele geçirdi. Listenin ikinci sırasında ise yüzde 3,29 ile otomobil fiyatları yer alıyor. Bu grubun yıllık enflasyon verileri yüzde 77,90’a çıkmış oldu. 

Ayakkabı ve giyim grubundaki maliyetler yüzde 2,92 oranında düştü

Merkez Bankası tarafından paylaşılan raporda, kişisel bakım malzemeleri, bakım-onarım aletleri, tekstil ürünleri ve temizlik malzemelerini kapsayan grubun aylık enflasyon oranının yüzde 3,11 oranında arttığı vurgulandı. Ayakkabı ve giyim grubundaki maliyetlerde ise yüzde 2,92 oranında düşüş yaşandı. Böylelikle bu grubun yıllık enflasyon oranı yüzde 26,35’e gerilemiş oldu. 

Enerji maliyetleri geçen ay yüzde 16,16 oranında yükseldi

Yayımlanan raporda, enerji fiyatlarındaki artışa ayrı bir parantez açıldı. Yapılan açıklamada, genel enflasyon rakamlarına en büyük olumsuz katkıyı enerji grubunun verdiği belirtildi. Geçen ay enerji enflasyonunun artmasına elektrik, akaryakıt ve doğalgaz başlıkları öncülük etti. Buna göre enerji maliyetleri geçen ay yüzde 16,16 oranında yükseldi. Enerji grubunun yıllık enflasyon oranı ise yüzde 151,33’e kadar tırmandı. Maliyetlerdeki artışlar grubun tamamına yayıldı ve akaryakıttan elektriğe kadar tüm kalemlerde fiyat artışı tespit edildi. Geçen ay akaryakıt maliyetlerindeki artış ise yüzde 21,88 olarak duyuruldu. Böylelikle akaryakıtın yıllık enflasyonu yüzde 251,98’e çıktı. Doğalgaz ücretlerinde yüzde 25,11, elektrik ücretlerinde ise yüzde 15,01 artış gözlemlendi. Tüp gaz maliyetleri geçen yüzde 6,25 artarken, şebeke suyu ücretlerindeki artış ise yüzde 3,39 oldu.

Tütün ve alkollü içecek fiyatları geçen ay yüzde 2,61 oranında yükseldi

Alkolsüz içecek ve gıda ücretleri ise geçen ay yüzde 2,09 oranında yükseldi. Bu alandaki yıllık enflasyon yüzde 93,93 olarak tespit edildi. Yıllık enflasyon işlenmemiş olan gıda ürünlerinde yüzde 5,96 oranında düşüş yaşandı. Böylelikle bu grubun yıllık enflasyon rakamı yüzde 91,65’e gerilemiş oldu. İşlenmiş gıdadaki yıllık enflasyon oranı ise yüzde 96,04’e tırmandı. Tütün ve alkollü içeceklerin fiyatları ise geçen ay yüzde 2,61 oranında yükseldi. Bu grubun yıllık enflasyon oranı yüzde 70,99 olarak paylaşıldı. 

Yorumlar (0)