Merkez Bankası'nda ne kadar para var? 2019 Eylül

Merkez Bankasında ne kadar para bulunuyor? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nin resmi rezerv varlıkları Eylül ayında azaldı.

EKONOMİ 25.10.2019, 10:53
Merkez Bankası'nda ne kadar para var? 2019 Eylül

Merkez Bankası'nın (MB) resmi rezerv varlıkları, Eylül ayında 101,1 milyar dolara düştü.

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası)'nin resmi rezerv varlıkları, Eylül ayında bir önceki ay olan Ağustos ayına oranla yüzde 0,4 düşerek 101,1 milyar dolara geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Eylül 2019 dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi" verileri yayımlandı.

Yayımlanan verilere göre, resmi rezerv varlıkları Eylül ayında bir önceki ay olan Ağustos ayına kıyasla yüzde 0,4 azalarak 101,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları Ağustos ayına göre yüzde 0,8 düşerek 73,8 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 0,6 yükselerek 25,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Eylül ayında bir önceki aya (Ağustos) göre, vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve TCMB'nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) net bazda yüzde 0,8 düşerek 16,7 milyar dolar seviyesine indi. Bu tutarın 11,9 milyar doları anapara, 4,8 milyar doları faizlerden oluşuyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yaptığı finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri Eylül ayında 18,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, söz konusu tutarın 13,5 milyar doları bir ay vadeli olarak kayıtlara geçti.

Şarta bağlı döviz çıkışları ise, bir yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (Bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler Ağustos ayında bir önceki aya (Temmuz) göre yüzde 2,8 azalarak 35,1 milyar dolara geriledi.

Yorumlar (0)