Merkez Bankası faizi yüzde 14'te sabit bıraktı

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu başkanlığında bir araya gelen Para Politikası Kurulu, faiz kararını açıkladı. Kurul, faizi yüzde 14'te sabit tutma kararı aldı. Karara ilişkin yayınlanan açıklamada, enflasyonda yaşanan artışa vurgu yapılırken yakın dönemde enflasyonda ortaya çıkan yükselişte, jeopolitik gelişmelerin sebep olduğu enerji maliyeti artışları, gıda ve tarımsal emtia, küresel enerji fiyatlarında yaşanan artışların etkili olduğuna dikkat çekildi.

EKONOMİ 14.04.2022, 14:00 14.04.2022, 14:18
Merkez Bankası faizi yüzde 14'te sabit bıraktı

Geçen sene son 4 toplantıda faizi indiren, bu sene de ilk 3 toplantıda faizi sabit tutan TCMB, Başkan Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplandı.

Faiz sabit kaldı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) ‘‘politika faizi’’ olarak da adlandırılan bir hafta vadeli repo ihale faizini Ocak, Şubat ve Mart ayından sonra Nisan ayında da yüzde 14'te sabit tuttu.

Anketlerde, faizin yüzde 14'te sabit tutulması bekleniyordu.

Mart ayında da faiz değişmemişti

Merkez Bankası geçen senenin son 4 toplantısında politika faizini 5 puan indirmiş, bu senenin ilk 3 toplantısında ise herhangi bir değişiklik yapmamıştı.

TCMB: “Etkisi süren riskler, belirsizlikleri artırıyor”

Politika faizini yüzde 14’te sabit tutan Merkez Bankası’ndan, karar ile yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Etkisi devam eden jeopolitik riskler, bölgesel ve küresel iktisadi faaliyetlerdeki aşağı yönlü riskleri canlı bir şekilde tutmakta ve belirsizliklerin artmasına sebep olmaktadır. Küresel gıda güvenliğinde yaşanan belirsizlikler, emtia fiyatlarında ortaya çıkan yüksek seyir, başta enerji olmak üzere birtakım sektörlerdeki arz kısıtlarının belirginleşmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek düzey, uluslararası anlamda tüketici ve üretici fiyatlarının artmasına neden olmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, küresel finansal piyasalar ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri takip edilmektedir. Bununla beraber, gelişmiş ülke merkez bankaları, enerji fiyatlarındaki artış ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olmak üzere enflasyonda ortaya çıkan yükselişin beklenenden daha uzun sürebileceğini tahmin etmektedir. Bu kapsamda, işgücü piyasası, enflasyon ve iktisadi faaliyet beklentilerinde devletler arasında farklılaşan görünüme bağlı olmak üzere gelişmiş ülke bankalarının para politikalarında ayrışma gözlenmekle beraber, merkez bankaları destekleyici parasal tavırlarını sürdürmekte, varlık alım işlemlerini azaltarak devam ettirmektedir.” 

Yakın dönemde enflasyonda ortaya çıkan yükselişte, jeopolitik gelişmelerin sebep olduğu enerji maliyeti artışları, gıda ve tarımsal emtia, küresel enerji fiyatlarında yaşanan artışların etkili olduğuna dikkat çekilen açıklamanın devamı şu şekilde:

Yorumlar (0)