Merkez Bankası faizi sabit tuttu: Yüzde 17

Merkez Bankası, yılın ikinci toplantısında beklendiği gibi politika faizini yüzde 17'de tuttu. Böylece faiz iki ay aynı seviyede kaldı. Merkez Bankası yaptığı açıklamada, 2021 yılının sonuna kadarki tahmini hedefte, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası kararlılıkla devam ettireceklerini belirtti.

EKONOMİ 18.02.2021, 15:56 19.02.2021, 14:17 Hanife
Merkez Bankası faizi sabit tuttu: Yüzde 17

Yılın ikinci Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştiren Merkez Bankası, faizde değişikliğe gitmedi ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olan politika faizini yüzde 17'de sabit tuttu.

En son aralık ayında faizde hamle yapan Merkez Bankası, söz konusu toplantıda politika faizini 2 puan artırmıştı

"Kredi büyümesi yavaşlamaya başladı"

Merkez, karar ilişkin yaptığı açıklamada,  koronavirüs salgınına bağlı kısıtlamaların ekonomi üzerindeki aşağı yönlü etkilerin sınırlı kaldığı, hizmetler ile bağlantılı sektörlerdeki yavaşlama ve bu sektörlerin kısa vadeli görünümüne dair belirsizliklerin sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, salgın sürecinde yüksek kredi büyümesi ile güç kazanan iç talebin cari işlemler dengesi üzerindeki negatif etkisinin devam ettiği ve diğer taraftan da finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte son dönemde kredi büyümesinin yavaşlamaya başladığı kaydedildi.

"Enflasyondaki maliyet unsurları kademeli zayıflayacak"

Gerçekleştirilen güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerin daha belirgin hale gelmesi beklediklerini belirten Merkez, böylece enflasyon üzerinde etkili olan maliyet ve talep unsurlarının kademeli olarak zayıflayacağını öngördüklerini de söyledi.

"Gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılacak"

Uluslararası emtia fiyatlarında süregelen artış eğilimi ve bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamalarının, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini koruduğu aktaran Merkez Bankası, bu doğrultuda, 2021 yılsonu tahmini hedefi dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası kararlılıkla uzun bir süre devam ettireceklerini ve eğer gerekmesi durumunda bir ilave parasal sıkılaşma daha yapacaklarının altını çizdi. 

Yorumlar (0)