Merkez Bankası faiz kararını duyurdu

Merkez Bankası senenin ilk faiz görüşmesini gerçekleştirdi. Merkez, tahminler çerçevesinde politika faiz oranını yüzde 9'da sabit tuttu.

EKONOMİ 19.01.2023, 14:12 19.01.2023, 14:20
Merkez Bankası faiz kararını duyurdu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, senenin ilk görüşmesini yaptı. Politika faizini açıklayan Merkez Bankası oranı yüzde 9'da sabit bıraktı. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde faizin sabit kalacağı tahmin ediliyordu.

Faiz indirim süreci tamamlanmıştı

Geçtiğimiz sene faizde peş peşe dört defa indirim sağlayan Merkez Bankası, kasım görüşmelerinde faiz indirim sürecinin tamamlandığını belirtmişti. Aralık döneminde faiz noktasında değişiklik yapılmamıştı.

Merkez, ağustos, eylül, ekim ve kasım dönemleri görüşmelerinde toplam 5 puanlık indirim sağlamıştı.

Daha sonra ise politika faizi yüzde 14 oranından yüzde 9'a çekilmişti. Politika faizi bu şekilde Eylül 2020 yılından bu zamana kadar ilk defa tek haneye düşmüştü.

Kurul stratejisinde, Türkiye’nin geliştirdiği ekonomi planında çözüm araçları üzerinden temel gıda öncelikli olacak şekilde bazı sektörlerde görülen arz kısıtlarının negatif etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte tüketici ve üretici enflasyonunun yüksek düzeylerde görüldüğü belirtildi.

Yorumlar (0)