Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 13’den yüzde 12’ye indirilmesine karar verdi.

EKONOMİ 22.09.2022, 14:00 22.09.2022, 17:01
Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası bugün yılın 9’uncu faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bir araya gelen kurul piyasaların merakla beklediği kararı açıkladı.

Merkez Bankası, faizi yüzde 12'ye düşürdü

Geçtiğimiz ay 100 baz puan indirerek yüzde 13 seviyesine düşüren kurul yine 100 baz puan indirerek yüzde 12'ye düşürdü. Bu yılın ilk 8 ayında sabit kararı alan Merkez Bankası son 2 ayda 100 bazlık bir düşüşe gitti.

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 13’den yüzde 12’ye indirilmesine karar verdi.

"Küresl büyüme tahminleri aşaüı yönlü güncellenmeye devam ediyor"

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz indirme kararının açıklama metninde, "Dünya genelinde jeopolitik risklerin iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisi artarak devam etmektedir." açıklamasını yaptı. 

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

"Önümüzdeki sürece ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam ederken resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmeleri yaygınlaşmaktadır. Türkiye’nin geliştirmiş olduğu stratejik çözüm araçlarıyla başta temel gıda olmak üzere birtakım sektörlerdeki arz kısıtlarının negatif etkileri azaltılmış olsa da uluslararası anlamda üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğilimi devam etmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, uluslararası finansal piyasalar ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Bununla beraber, gelişmiş ülke merkez bankaları arz-talep uyumsuzluğu ve artan enerji fiyatları ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olmak üzere enflasyonda ortaya çıkan yükselişin beklenenden uzun sürebileceğine dikkat çekmektedirler. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma sürmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere ilişkin merkez bankaları tarafından geliştirilmiş olan yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme çabalarının devam ettiği gözlenmektedir.

2022 yılının ilk yarısında güçlü bir büyüme gözlemlenmiştir. Temmuz ayı başından itibaren öncü göstergeler zayıflayan dış talebin etkisi sebebiyle büyümede bir yavaşlamaya vurgu yapmaktadır. Benzer ekonomilere göre istihdam kazanımları daha olumlu bir şekilde seyretmektedir. İstihdam artışına katkı veren sektörler özellikle dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklendiği görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payındaki artış devam ederken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri geçen güçlü katkısı sürmektedir. Bunun dışında, enerji fiyatlarında görülen yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme ihtimali cari denge üzerindeki riskleri canlı bir şekilde tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir düzeyde kalıcı olması, fiyat istikrarı konusunda önem arz etmektedir. Erişilen finansman kaynakları ve Kredilerin büyüme hızının amacına uygun bir biçimde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından izlenmektedir. Öte yandan son dönemde belirgin bir biçimde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makroihtiyati önlemlerin katkısı ile geldiği denge yakından izlenmektedir. Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeyi sürdürecektir."

"İktisadi faaliyette ivme kaybı sürüyor"

Açıklama metninin devamı şu şekilde:

"Enflasyondaki yükselişte; jeopolitik gelişmelerin sebep olduğu enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlamaların etkileri, küresel enerji, tarımsal emtia ve gıda fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaktadır. Kurul, finansal istikrarın ve sürdürülebilir fiyat istikrarının güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanmış olan adımlar ile beraber, küresel barış ortamının tekrar tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını tahmin etmektedir. Bununla birlikte, üçüncü çeyreğe yönelik öncü göstergeler azalan dış talebin etkisiyle birlikte iktisadi faaliyette ivme kaybının sürdüğüne işaret etmektedir. Küresel büyümeye ilişkin belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir süreçte sanayi üretimindeki ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi bakımından finansal koşulların destekleyici olması önemlidir. Bu kapsamda Kurul, politika faizinin 100 baz puan düşürülmesine karar verilmiş, mevcut görünümde güncellenen politika faiz seviyesinde yeterli olduğunu değerlendirmiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir biçimde kurumsallaşması için TCMB’nin bütün politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş bir politika çerçevesi gözden geçirme aşaması devam etmektedir. Değerlendirmesi tamamlanan kredi, likidite ve teminat politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin kuvvetlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel hedefi kapsamında enflasyonda kalıcı düşüşe dikkat çeken güçlü göstergeler ortaya çıkana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki bütün araçları liralaşma stratejisi kapsamında kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel seviyesinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, döviz rezervlerindeki artış eğilimi ve ters para ikamesinin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı bir şekilde gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı pozitif etkileyecektir. Bu şekilde, istihdam, üretim ve yatırım artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir biçimde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, şeffaf ve veri odaklı bir kapsamda almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, 5 iş günü içinde yayımlanacaktır."

Yorumlar (0)