Merkez Bankası faiz indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 0,50 puan indirimle yüzde 10,75'e çekti.

EKONOMİ 19.02.2020, 14:00 19.02.2020, 14:19
Merkez Bankası faiz indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ikinci toplantısında da faiz indirimine gitti.

Para Politikası Kurulu, politika faizini 0,50 puan düşürerek yüzde 10,75'e çekti.

Böylece son 6 toplantıda faiz, 13,25 puan indirilmiş oldu. 

"Cari işlemler dengesinin ılımlı bir seyir izlemesi bekleniyor"

Para Politikası Kurulu tarafından yapılan açıklamada, "Son döneme ilişkin veriler iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. İktisadi faaliyetin sektörel yayılımındaki iyileşme devam etmekte; yatırımlarda ve istihdamda toparlanma sinyalleri alınmakla birlikte zayıf seyir sürmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisini sürdürdüğü ve küresel büyüme görünümündeki zayıflamanın dış talebi kısmen yavaşlattığı belirtilerek, "Net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte kredi büyümesi ve kompozisyonundaki gelişmelerin dış denge ve enflasyon üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Son dönemde belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesi makro politika bileşimi açısından önem arz etmektedir." denildi. 

"Finansal varlıklara yönelik talep ve risk iştahı dalgalı seyrediyor"

Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir ile küresel enflasyonun düşük düzeyinin, gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde devam ettireceklerine ilişkin beklentileri kuvvetlendireceği vurgulanan açıklamada, "Öte yandan, son dönemde küresel büyümeye ilişkin artan belirsizlikler gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebin ve risk iştahının dalgalı seyretmesine neden olmaktadır. Korumacılık önlemlerinin, küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin ve jeopolitik gelişmelerin yanı sıra son dönemde ortaya çıkan salgın hastalığın sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir." ifadelerine yer verildi. 

"Politika faizinde daha ölçülü bir indirim yapılmasına karar verildi"

Açıklamada, enflasyon beklentileri, iç talep şartları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinin ılımlı seyrettiği kaydedilerek, "Enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ülke risk primindeki düşüşü desteklemekte ve maliyet unsurları üzerindeki baskıların sınırlanmasına katkıda bulunmaktadır. Enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde daha ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu değerlendirilmektedir." denildi.

"Para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekiyor"

Enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması bakımından büyük önem arz ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir." ifadeleri kullanıldı."

Yorumlar (0)