Merkez Bankası faiz değişikliği yapacak mı? Yabancı ekonomistler değerlendirdi

Yabancı ekonomistler, TCMB'nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) bu haftaki toplantısında değişiklik yapmamasını bekliyor.

EKONOMİ 17.02.2021, 23:30 18.02.2021, 16:00
Merkez Bankası faiz değişikliği yapacak mı? Yabancı ekonomistler değerlendirdi

Ekonomist Phoenix Kalen, TCMB'nin en son yapılan 'Para Politikası Kurulu' toplantısında sarf edilen sözlü yönlendirmeye tutarlı olarak, faizlerde değişikliğe gitmeyebileceğini ifade etti.

Meydana gelen enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme tablosu, para politikasında gevşeme alanı sağlayana kadar, yani, 2021 yılının 3. çeyreğine kadar Merkez Bankası'nın faiz oranlarında herhangi bir aksiyon almayacağını kaydeden Kalen, TCMB'nin politika faizinde yılın 3. çeyreğinde 100 baz puan, 4. çeyreğinde de 100 baz puan indirime gidebileceği ihtimalinin kuvvetli olduğunu dile getirdi.

"'Bekle-gör' tutumu sergilenebilir"

Ekonomist Alvaro Ortiz Vidal-Abarca da Merkez Bankası'nın söz konusu toplantıda beklemede kalabileceğini işaret ederek, harekete geçme hususunda tetikte olacağını da sözlerine ekledi.

Büyüme ivmesinin olumlu yönde olduğunu ve çıktı açığı ile gıda fiyatları için yukarı yönlü baskılara sebep olduğuna işaret eden Abarca, yüksek kredibilite vesilesi ile TL'nin dolar karşısında değerlendiğini, bunun da ithal edilen mallar üzerindeki enflasyonist baskıları dengelediğini belirtti.

Abarca, Merkez Bankası'nın 'bekle-gör' tutumu sergileyebileceğini fakat enflasyonla savaşmak için gerekirse harekete geçebileceğine ilişkin net bir yönlendirmeyi de devam ettirebileceğini vurguladı. 

Ekonomist Cristian Maggio, enflasyonun beklentilerin üzerinde yükselmesine rağmen TCMB'nin politika faizinde yükselişe gitmeyebileceğini kaydetti.

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 17'de sabit tutacağı öngörüsünde bulunan Maggio, söz konusu sabit tutma kararına ek olarak, "Gerekli olduğu durumlarda faizlerde yükselişe gidilebilir." açıklamasının eşlik edebileceğini söyledi.

Ekonomistlerin genel kanısı, faiz oranının sabit tutulacağı yönünde.

Ocak ayında gerçekleştirilen 'Para Politikası Kurulu' toplantısında, politika faizi yüzde 17 seviyesinde sabit tutulmuştu.

Yorumlar (0)