Merkez Bankası döviz desteği koşullarını açıkladı

TCMB, döviz hesaplarının Türk lirası vadeli hesaplara çevrilmesi durumunda sağlanacak olan desteğin koşullarını açıkladı.

EKONOMİ 21.12.2021, 23:35 22.12.2021, 16:12
Merkez Bankası döviz desteği koşullarını açıkladı

Merkez Bankası, döviz hesaplarının Türk lirası vadeli hesaplara çevrilmesi durumunda sağlanacak olan desteğin koşullarını duyurdu.

Şartlar açıklandı

TCMB tarafından gerçekleştirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"TCMB, döviz tevdiat ve katılım fonlarının TL vadeli hesaplara çevrilmesi durumunda katılım fonu ve mevduat sahiplerine destek verilmesi yönünde karar vermiştir. Bankacılık sektöründeki toplam katılım fonu/mevduat içinde TL'nin payının yükseltilerek finansal istikrarın sağlanması maksadıyla;

  • 20 Aralık tarihinde dolar, sterlin ve avro cinsinden döviz tevdiat ve katılım fonu olan yerleşik gerçek kişiler, bahse konu hesaplarını vadeli TL katılım/mevduat hesabına çevirmeleri durumunda destekten faydalanabileceklerdir.
     
  • Hesaplar 3, 6 ve 12 aylık vadeler şeklinde açılabilecektir.
     
  • Açılacak olan TL vadeli hesaplara işleyecek kar payı/faiz ile hesap açılışı ve vadenin sonundaki kur değişim oranı karşılaştırılarak yüksek olan orana bakılıp katılım fonu ve mevduat sahibine ödeme yapılacaktır.
     
  • Hesap açılışı sırasındaki kur ile vade sonundaki kurun ne olduğuna bakılmaksızın kar payı/faiz ve anapara tutarı kişiye banka tarafından ödenecektir.
     
  • Vade sonundaki kur üzerinden hesaplanacak olan tutar, kar payı/faiz ve anapara payı tutarından büyük ise aradaki fark Merkez Bankası tarafından karşılanacaktır.
  • Vadeden evvel hesaptan para çekilmesi halinde destekten yararlanılamayacaktır."

Yorumlar (0)