Merkez Bankası bir kez daha dövize müdahale etti 

Merkez Bankası, kurdaki dalgalanmanın ardından döviz kuruna bir kez daha müdahale ettiklerini açıkladı. Dolar/TL 13,88 iken Merkez Bankası’nın müdahalesi sonrasında 13,40’a kadar düştü. Fakat kısa bir süre ardından 13,60’ın yükseldi. Merkez Bankası, 2 gün önce de benzer seviyeye çıkmıştı.  

EKONOMİ 03.12.2021, 14:39 04.12.2021, 12:07
Merkez Bankası bir kez daha dövize müdahale etti 

Merkez Bankası, bu hafta 2’nci kez dövize müdahale etti. Bankadan yapılan açıklamaya göre döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları sebebiyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildi. Müdahaleden önce 13,88’e kadar yükselen Dolar/TL, müdahale sonrasında 13,40’a kadar düştü. Fakat kısa süre sonrasında 13,60’ın üzerine tekrar çıktı.  

Dolar güne 13,72 ile başlamıştı. Zaman zaman düşen ve hemen ardından yükselen dolar/TL, kasım ayı enflasyonunun yüzde 21,31 olarak belirlenmesiyle birlikte yukarı yönlü revize edildi. Tam bu esnada da Merkez Bankası’nın müdahalesi gerçekleşti. 



7 senenin ardından bir ilk gerçekleşti 

Merkez Bankası 2 gün önce de 7 senenin ardından bir ilki gerçekleştirdi. Doğrudan satış yoluyla dövize müdahale eden TCMB, 1 Aralık 2021’deki müdahalesinde sözleşmeli ve doğrudan olarak 2 farklı şekilde toplamda 1 milyar dolar satış yapıldığını belirtmişti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2 gün önceki müdahalenin ardından açıklamalarda bulunarak bu uygulamanın TCMB yasalarında var olduğunu; gerek olduğu zamanda da uygulanmasının hiçbir problem arz etmediğini ifade etti. 

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcılarla dün gerçekleştirdiği toplantıda konuyla alakalı olarak Merkez Bankası’nın döviz piyasasındaki müdahale amacını ve piyasadaki likidite koşullarını desteklediklerini ve oynaklığı gidermek konusunda işlemlerin yapılacağını kaydetmişti. 

Yorumlar (0)