Merkez Bankası beklenen faiz kararını duyurdu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre politika faizi olarak belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 19’da sabit bırakıldı.

EKONOMİ 17.06.2021, 14:33 18.06.2021, 13:33
Merkez Bankası beklenen faiz kararını duyurdu

Merkez Bankası piyasaların büyük bir merakla beklediği faiz kararını duyurdu.

Buna göre politika faizi olarak belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 19’da tutuldu.

Ekonomistler tarafından faizde herhangi bir değişiklik olması beklenmiyordu.

“Küresel ekonomide toparlanma süreci aşılanmanın hızlanmasıyla destekleniyor”

Para Politikası Kurulu (PPK) yaptığı açıklamada karara ilişkin gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde aşılamanın hızlanmasının küresel ekonomide toparlanma sürecini desteklediğini ifade etti.

Kimi sektörlerdeki taşımacılık maliyetleri ve arz kısıtlarıyla emtia fiyatlarının artış eğilimin global çapta tüketici ve üretici fiyatlarının yükselmesine sebep olduğunun kaydedildiği açıklamada, “Yükselen küresel enflasyon beklentilerinin yükselmesiyle global finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır.” sözlerine yer verildi.

Yurt içerisindeki ekonomik faaliyet güçlü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “İkinci çeyreğe gelindiğinde, finansla koşullardaki sıkılaşma ve salgın kısıtlamalarına bağlı olarak iç talep bir miktar ivme kaybına uğrarken dış talep ise gücünü korumayı sürdürmektedir. Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz düzeyde etkilenen turizm ve hizmetler sektörlerinin canlanmasıyla iktisadi faaliyetin daha da dengeli bir bileşimle sürdürülmesine imkan tanımaktadır.” denildi.

Kurul tarafından yapılan açıklamada, gerçekleştirilmiş olan parasal sıkılaştırmanın da etkisiyle krediler için ılımlı bir seyir izlendiği, makroekonomik istikrar açısından kredilerin kompozisyonu ve seyrinin yakından takip edildiği bildirildi.

“Cari denge için iyileşme hızlanacak”

MB tarafından ihracattaki güçlü artış eğilimi, altın ithalatındaki belirgin gerileme, kredilerdeki yavaşlama ve aşılamada yaşanan kuvvetli hareketlenmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla cari işlemler dengesi için başlayan iyileşmenin emtia fiyatlarının artışına karşın hızlanmasının beklendiği ifade edildi.

“Sıkı duruş kararlı bir şekilde sürecek”

Yapılan açıklamada faizin sabit tutulmasının gerekçesi olarak ise şunlar söylendi:

“Son zamanlarda ithalat fiyatlarından dolayı maliyet unsurlarının yanında kimi sektörlerin arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, talep koşulları, fiyatlama davranışlarıyla enflasyon üzerinde risk oluşturmayı sürdürmektedir.

Öte yandan, parasal sıkılaştırmanın iç talep ve krediler üzerindeki yavaşlatıcı etkileri görülmeye başlanmıştır. Enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler düşünülerek, Nisan ayı enflasyon raporu tahmin patikasında gözle görülür bir düşüş görülene dek para politikasının mevcut sıkı duruşu kararlılıkla sürdürülecektir. Bu yolda Kurul tarafından politika faizinin sabit tutulması kararı verilmiştir.”

“Faiz enflasyonun üzerinde olacak” mesajı…

Merkez Bankası, fiyat istikrarının temel hedefi doğrultusunda elinde bulunan bütün araçları kararlı bir şekilde kullanmayı sürdüreceğini söylerken, enflasyonda kalıcı bir düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana dek ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşana dek politika faizini enflasyonun üstünde bir seviyede tutmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Kurul yapmış olduğu açıklamada, “Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ters para ikamesinin başlaması, ülke risk primlerini düşüşü, finansman maliyetlerinin kalıcı bir şekilde gerilemesi ve döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi yoluyla finansal istikrarı ve makroekonomik istikrarı olumlu bir şekilde etkileyecektir. Böylece, üretim, yatırım ve istihdam artışının sürdürülebilir ve sağlıklı bir şekilde devam etmesi için gerekli olan zemin oluşacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (0)