Merkez Bankası Başkanı dolardaki yükselişi Fed’in kararına bağladı

Mart ayında Naci Ağbal’ın görevden alınarak yerine atanan ve o dönemden bu yana Merkez Bankası Başkanlığı’nı yürüten Prof.Dr. Şahap Kavcıoğlu; “doların yükselişindeki sebebi Fed’in kararları ve Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’dır” dedi

EKONOMİ 28.09.2021, 13:04 28.09.2021, 13:19
Merkez Bankası Başkanı dolardaki yükselişi Fed’in kararına bağladı

 6 aydır fazla süredir görevde olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu bugün faiz ve doların yükselişi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Kavcıoğlu alınan önlemlerle bir yıllık bir süre içerisinde rezervlerimize yaklaşık 50 milyar dolar paranın geleceğini öngördüklerini ifade etti.

 “Dolardaki artış Fed kaynaklı”

5 gün önce Merkez Bankası’nın faiz oranını 100 baz puan indirerek 18’e düşürmesiyle piyasada hızlı bir artış eğilimine giren doların bu hızlı bir yükselişi için zemin olmadığını belirten TCMB Başkanı, kurdaki artışın sebebinin Fed'in kararları ile Amerika Merkez Bankası Başkanı Powell'ın açıklamaları olduğunu söyledi. Faiz indirim kararı alınmasının ardından Türkiye'den 2 milyar doları bulan yabancı sermaye çıkışı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Başkan Kavcıoğlu, Fed'in bu yıl varlık azaltımına (piyasaların para musluklarını kısması) başlamayacağını düşündüğünü belirtirken, Türkiye'nin risk priminin şu anda yüksek seviyelerde seyretmesinin haksız bir durum olduğunu da vurguladı.

Yorumlar (0)