Merkez Bankası, 2022 yıl sonu enflasyonunu 2 katına çıkardı

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bugün düzenlediği bilgilendirme toplantısında 2022, 2023 ve 2024 yıl sonu enflasyon beklentilerini açıkladı. 2022 sene sonu için enflasyon oranının yüzde 23,2 olacağını belirten Kavcıoğlu, TCMB’nin tahminini 2 katına çıkartmış oldu. Enflasyonun, 2024 senesine kadar yüzde 5,0 oranına gerileyeceğini bildirildi.

EKONOMİ 27.01.2022, 12:59 27.01.2022, 13:18
Merkez Bankası, 2022 yıl sonu enflasyonunu 2 katına çıkardı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı bugün Ankara’da “Enflasyon Raporu 2022-I" bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Yurt için makroekonomi görünümü ve enflasyon görünümü hakkında bilgilendirmelerde bulunan Kavcıoğlu toplantıya sunumla başladı.  

“Enflasyon tüm gruplarda artış gösterdi” 

Kavcıoğlu, enflasyon hakkındaki gelişmeleri şu şekilde aktardı: “2021 yıl sonu enflasyonu yüzde 36,8 olarak gözlemlendi. Yıllık enflasyon, tüm alt gruplarda yükseldi. 2021’in son çeyreğinde döviz kurundaki gelişmeler, enflasyon yükselişine etki etti. İktisadi faaliyetlerin son çeyrekteki seyri, uluslararası ve ithal gıda fiyatlarında artışa; tedarik zincirinde aksamaya ve tarımsal kuraklığa sebep oldu. Bu sebeple de enflasyondaki yükseliş her sektörde öne çıktı.” 



“Cari işlemler dengesi fazla verecek” 

“12 aylık birikimli cari dengedeki iyileşme, Kasım 2021’de devam etti ancak bir miktar ivme kaybetti. Enerji ve altın haricinde yıllık cari dengenin iyileştiğini ve bu iyileşmenin devam ettiğini görüyoruz. Cari işlemleri dengesindeki iyileşme artarak devam edecek ve önümüzdeki dönemde risk primi olumlu olacaktır. Bu kapsamda 2022 senesinde cari işlemler dengesinin fazla vereceği öngörülmektedir.” 

“Türk lirasını önceliyoruz” 

“Para politikasının etkilediği talep unsurları, arz şokları ve çekirdek enflasyonun oluşturduğu analizleri değerlendiriyoruz. Eylül-aralık döneminde politika faizinde 500 baz puan indirime gidilmesi, bu değerlendirmelerin sonucudur. Aralık ayında da belirttiğimiz üzere para politikası ve arz yönlü etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyatlar üzerinde oluşturduğu geçişi etkileri alanın kullanımını tamamladık. Ocak ayında ise repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdik. Alınan kararların etkileri, yakın takip edilmekte ve fiyat istikrarının sağlanması amaçlanmaktadır. TCMB olarak Türk lirasını tüm politika araçlarında öncelemekteyiz.” 



Ham petrol fiyatları hakkında  

“Ham petrol fiyatları hakkındaki varsayımlarımıza göre 2022 senesinde ortalama fiyat 80,4 ABD doları olacaktır. 2023 senesinde bu fiyatın ortalama 74,3 ABD dolarına düşeceğini öngörüyoruz. Enerji dışı emtia fiyatlarındaki uyumsuzluk, tarımsal kuraklık ve taşımacılık maliyetlerindeki yükselişe bağlı olarak yükselmektedir. İthalat fiyatları ise yukarı yönlü olarak güncellenmitşir. Kısa vadeli öngörüler ve temel varsayımlar çerçevesinde enflasyonun hedeflere kademeli olarak yansıyacağını öngörüyoruz.” 

Yıl sonu enflasyon tahminleri 

“Enflasyon yükseldikçe beklentilerdeki dağılımlar da açılmaktadır. Bu sebeple enflasyonun tahmin edilebileceği aralık da genişlemektedir. 2022 sene sonu tahmin oranımız yüzde 23,2’dir. 2023 sene sonu tahmin oranı ise yüzde 8,2’de tutulmuştur. 2024 sene sonu enflasyon tahmin oranı yüzde 5,0 seviyesindedir. Alınan kararların etkileri, 2022’nin ilk çeyreğiyle birlikte takip edilmektedir.” 

Yorumlar (0)