Memura kira desteği nasıl olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağının açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan "memurlara kira desteği" müjdesi geldi. Peki bu kira desteği için nasıl bir uygulama düşünülüyor? İşte detaylar...

EKONOMİ 20.05.2023, 11:25 Hakan Öksüz
Memura kira desteği nasıl olacak?

Seçim vaatlerine her gün bir yenisini ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, en düşük memur aylığının 22 bin liraya yükseleceğini söylemişti. Bu açıklamanın ardından milyonlarca memur, kira desteği ile ilgili gelecek müjdeli haberi bekliyor. Kiralara yapılan fahiş zamların, yeni maaşları eritebileceği endişesi doğdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, büyükşehirlerdeki memurlara kira katkısı verileceğini açıklamıştı. 

Ahmet Kurtuluş: "Büyükşehirlerde yardım daha fazla olacak"

Milliyet'in haberine göre Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, memura kira katkısı sürecinin nasıl işleyeceğine dair sorulara yanıt verdi. Bu uygulamanın kendileri için de yeni olduğunu vurgulayan Kurtuluş, "Net bilgi vermek için biraz daha beklemek gerekiyor. Sayın Çavuşoğlu'nun açıklamasından anladığımıza göre il ve ilçe bazında memurlara ayrı ayrı kira yardımı yapılacak. Büyükşehirlerde yardım daha fazla olacak." dedi.

"İl ve ilçe bazında farklı oranda destek verilecek"

En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılmasının ardından bu uygulamanın memurları rahatlatacağını kaydeden Kurtuluş, "Son zamanlardaki fahiş kiralar yüzünden memurlar, büyükşehirlerde çalışmaya sıcak bakmıyor. Özellikle büyükşehirlerde kiralar çok yükseldi. Bu uygulama, büyükşehirlerdeki memurları ciddi anlamda rahatlatacak. Küçük şehirlerdeki memurlara verilen kira desteği ise daha az olacak. Bunun il ve ilçe bazında ayrılması da son derece mantıklı. Her ilin ve ilçenin kendi şartları var, buna göre düzenleme yapılacaktır." ifadelerini kullandı.

Ekonomist Muhammet Bayram: "Yüzde 10-20 civarında olabilir"

Ekonomist Muhammet Bayram, memur maaşlarına yapılan yüzde 45'lik zam oranının ardından kira artışlarıyla ilgili de tedbir alınması gerektiğini ifade etti. Daha önce de zam yapıldığını ancak enflasyon karşısında maaşların eridiğini hatırlatan Muhammet Bayram, "Memurlara ekstra kira yardımı meselesi çok önemli. Böylece aldıkları maaşlar, enflasyon karşısında eriyip gitmeyecek. Bu konuda bazı müdahalelerin yapılması gerektiği açık. Kiraların yüzde 10'u ya da 20'si tutarında bir yardımdan söz edilebilir. Mesela kira 10 bin liraysa bunun 2 bin lirasını devlet karşılar." diye konuştu.

Yorumlar (0)