Memur ve emeklinin gözü yarınki kararda!

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur ve memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek 5. Dönem Toplu Sözleşmesi'ni sonuçlandırmak için toplantılarını sürdürüyor. Kurulun zam kararını yarın açıklaması bekleniyor.

EKONOMİ 27.08.2019, 12:07
Memur ve emeklinin gözü yarınki kararda!

Memur ve memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi üzerinde hükümet ile memur sendikalarının 20 günlük yasal sürede anlaşamaması üzerine başlayan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci sürüyor.

Memur-Sen tarafından 23 Ağustos Cuma günü yapılan başvurunun ardından kurul, 24 Ağustos Cumartesi günü ilk toplantısını yaptı. Süreç Sayıştay Başkanlığında yürütülüyor.

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş'ın başkanlığında toplanan ve 11 üyeden oluşan kurul, çalışmalarına devam ediyor. 3 günlük mesaisinde hizmet kollarının taleplerinin görüşmelerini tamamlayan kurul, genele ilişkin talepleri görüşmeye başladı.

Kurulun, 5'inci Dönem Toplu Sözleşmesine dair kararını yarın açıklaması bekleniyor.

Hükümetin son teklifi

Hükümet, son olarak 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında memur ve memur emeklisine 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 zamdan oluşan yeni teklif yapmıştı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin yeni zam teklifine tepki göstermişti. Yalçın, "Yeni teklif, tepkilerimizin anlaşılmadığını gösteriyor. Teklif yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle müzakereye uygun görülmemektedir." ifadelerini kullanmıştı. 

Taraflar yasal olarak belirlenen müzakere süresinin son gününde de anlaşamamış, Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvuru süreci başlamıştı.

Konfederasyonların zam teklifi

Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 TL, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı istemişti. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bu taleplerin makul ve karşılanabilir olduğunu bildirmişti. 

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen), taban aylığa seyyanen 600 TL, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payı istemişti.

Pazarlık masasının diğer üyesi KESK ise ilk yıl toplam yüzde 38 artış, ikinci yıl için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı istemişti.

Yorumlar (0)