Memur ve emekli temmuz ayı zam hesapları! Muhtemel enflasyon tahminleri

Emekli ve memura yapılacak zam miktarları temmuz ayının yakınlaşmasıyla birlikte hesaplanmaya başladı. En baştaki 3 ayda memura yapılan zam oranı yüzde 7 toplu protokol fiyat artırımına ek olarak yüzde 15,30 fark göstermişti, BAĞ-KUR ve SSK emeklisinin ise yüzde 22,80 zam alacağı kesinleşmişti. Perşembe günü belirlenecek enflasyonla beraber zam oranlarında verilecek miktarın yükseliş göstermesi bekleniyor.

EKONOMİ 03.05.2022, 10:37 03.05.2022, 11:23
Memur ve emekli temmuz ayı zam hesapları! Muhtemel enflasyon tahminleri

Binlerce emekli ve memurun maaş yükselişi adına önemli tarihler temmuz ve ocak ayı olarak görülüyor. Memur emeklisi ve memurların sende iki defa olmak üzere imzaladıkları toplu sözleşmenin yanı sıra belirlenen enflasyonla beraber maaş farkı alımı sağlarken, BAĞ-KUR ve SSK emeklileri ise belirlenen 6 aydaki enflasyon farkına göre maaşlarına bir yükseliş alıyordu.

Ocak ayı zammı

Emekli ve memurun aldığı maaşa 1 Ocak tarihinden itibaren muteber olacak şekilde 2021 senesinin 6 aylık (temmuz-aralık) aralığında meydana gelen enflasyon oranıyla zam yapılması sağlanmıştı. Memur emeklisi ve memurlarınsa yüzde 5 olacak şekilde yapılan ocak ayı toplu sözleşme miktarına yüzde 2.5’lik ek olarak işlem yapılmış bu şekilde toplamda yapılan zam miktarı yüzde 30.95’e yükselmişti.

En düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL olmuştu

BAĞ-KUR ve SSK emeklisine belirlenen zam miktarı da 6 ay içerisinde meydana gelen enflasyona durumuyla yüzde 25.46 olarak belirlenmişti. Bunun yanı sıra en az maaş alan BAĞ-KUR ve SSK emeklisinin geliri ise 1.500 lira gibi bir tutardan yüzde 66.6 yükseliş göstererek 2 bin 500 lira olmuştu. Şu an ise yaklaşan temmuz ayı zam hesaplarıyla ilgili birçok kişi merak içine girmeye başladı. Dönem başında yanı ocak-şubat- mart aylarında meydana gelen rakamlar ile nisan-mayıs-haziran aylarında oluşan enflasyon öngörüsü ile beraber ocakta verilen miktarında da bir tutar olacağı düşünülüyor. Ocak ayında oluşan yüzde 11.1 oranında ki aylık enflasyon yüzde 4.81 olarak şubat ayında, yüzde 5.46 şeklinde de martta gerçekleşmişti.

Enflasyon oranına göre tahminler belirleniyor

Senenin ilk üç ayında belirlenen miktarlarla beraber kümülatif olarak enflasyon oranı yüzde 22.80’ i görmüştü. Memura yapılacak olan zam pazarlığı en son 2021 senesinde gerçekleşmişti. Bu alanda memur emeklisi ve memurlara temmuz ayı olmak üzere toplamda 7 adet sözleşme zammı verileceği belirtiliyor. Enflasyon oranı ocak ayında gerçekleştirilen yüzde 7.5’lik yükselişi hangi miktarda etkilerse o tutarda maaşa fark olarak verilecek. Senenin ilk aylarında zam farkı yüzde 15.30(22.80-7.5=15.30) olarak belirlenmişti. Bu şekilde şu an için toplam zam miktarı yüzde 7+15.30=yüzde 22.30’a ulaşıyor. Enflasyon oranının 5 Mayıs Perşembe günü saat 10.00’da belirleneceği söylenirken, nisan ayında oluşacak olan enflasyonun miktarıyla alakalı yüzde 5-7 gibi düşünceler yer alıyor. (Nisan ayında İstanbul’da oluşan enflasyon oranı yüzde 11.36).

Maaşlar enflasyona göre belirlenecek

Yapılan değerlendirmelere göre paralel olarak nisan ayında çıkan enflasyon oranı yüzde 6 olarak yükseliş gösterirse senenin ilk 4 ayında oluşan enflasyon oranı yüzde 30’u görecek. Enflasyon oranı bu miktarı görürse memur emeklisi ve memurlara yapılacak zam tutarının yüzde 29.5’e gelebileceği tahmin ediliyor. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamayla ise enflasyonda mayıs ayından sonrasında bir düşüş yaşanacağı belirtiliyor. Mayıs ve haziran aralığında enflasyonda bir değişiklik yaşanmazsa memur emeklisi ve memurlar bunun yanı sıra BAĞ-KUR ve SSK emeklileri de en düşük miktarda yüzde 30 yükselişi kesinleştirmiş olacak. Eğer ki mayıs ve haziran aylarında enflasyonda yüzde 2-3 oranında belirli bir yükseliş olması halinde ise senenin ilk 6 ayında rakamlar yüzde 35’leri bulabileceği düşünülüyor. Yaşanması ihtimal olan bu olayda ise memur ve emeklinin maaşına yüzde 35 gibi bir oranda zam verilecek. Nisan, mayıs ve haziran aylarında enflasyon tahminleri düşünüleni geçerse verilecek olan zam oranında da artış yaşanacak.

Maaşlara yansıma oranları

Senenin ilk 3 ayında belirlenen oranlara göre yüzde 22,80 olacak şekilde düşünüldüğünde, en düşük BAĞ-KUR tarım emeklisinin maaşı 2 bin 261 liradan 2 bin 776 liraya, en az BAĞ-KUR esnaf emekli maaşı 2 bin 399 liradan 2 bin 945 liraya, en az SSK (2000 öncesi) emekli maaşı ödemesi ise 3 bin 293 liradan 4 bin 43 liraya kadar çıkacak. Memur emeklisi maaşı ise en az meydana gelen enflasyon oranıyla beraber 4 bin 176 TL’den 5 bin 228 liraya, memur maaşlarında ise en düşüğü 5 bin 220 lira olan tutarlar 6 bin 550 lirayı göreceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra 65 yaş üzeri alınan aylıkların ise enflasyon oranına göre miktarı 1.084 TL’den yükseltilerek 1.325 lira olacak şekilde verilecek. Perşembe günü açıklanacak rakamlardan sonrasında bu tutarlar daha da yukarıyı görmüş olacak.

Toplamda yapılacak emekli maaş zammı yüzde 40-50‘yi görecek

Emekliye ocak ayında yapılan zam sonrasında en az maaş alan kişi 1.500 liralık tutardan 2 bin 500 liraya arttırılmıştı. Emeklilere verilen bu maaş tutarının ise 2 bin 750-3 bin TL civarını göreceği düşünülüyor. Yapılacak olan emekli maaşı tertibinden 800 bin kişinin yararlanacağı belirtiliyor. Bu meselede yaşanacak olan gelişmenin ilerleyen zamanlarda duyurulması bekleniyor. Diğer bir düşünce de oluşan yüksek enflasyon durumundan dolayı emekli kişilerin alım gücünün düşmemesini sağlayabilmek adına temmuz ayında seyyanen bir zam oluşturulabileceği de düşünülüyor. Yaşanacak bu tarz bir durumda yapılacak olan toplamda ki zam oranının yüzde 40-50 civarlarında olabileceği düşünülüyor.

Kurban Bayram ikramiyesi Temmuz’da

Devlet tarafından, 30 Nisan 2018 tarihinde dul, yetim ve emeklilere her sene için gerçekleşen bayram öncesinde 1.000’er TL’lik ikramiye dağıtılmasını kararlaştırmıştı. Yapılacak olan ödemeler 2018 yılından sonrasında kesintisiz şekilde sürüyor. Takribî toplamda 13.5 milyon dul, yetim ve emekli adına ek bir getiri vasfında olan bayram ikramiyesi geçtiğimiz sene enflasyon oranına yakın bir şekilde yükseltililerken bu miktar 1.100 lirayı görmüştü. Yaşanan Ramazan Bayramı öncesinde verilen bu ikramiyeler hesaplara tanımlanmıştı. Temmuz ayında yapılan zamla beraber Kurban Bayram içinde aynı ikramiye hesaplara geçecek. Yaklaşan Kurban Bayram ise 9 Temmuz’a denk geliyor. Bu bayramda hesaplara geçecek olan ikramiyenin ise 4-8 Temmuz tarihleri arasında yatacağı düşünülüyor. Henüz netlik kazanmayan bu zaman aralığı ise yakın zamanda duyurulacak. Verilen bu bayram ikramiyesinin miktarının arttırılabileceği bazen gündeme yansıyor fakat henüz ikramiyeler adına alınmış kesin bir karar ortada bulunmuyor.

Yorumlar (0)