Memur ve emekli maaşı düzenlemesi yasalaştı

Memur ile emekli maaşlarına 2023'ün ilk 6 ayında uygulanacak yüzde 30'luk zamla ilgili düzenleme, TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. En düşük emekli maaşının 5 bin 500 lira olacağı kaydedildi.

EKONOMİ 12.01.2023, 09:18 Hakan Öksüz
Memur ve emekli maaşı düzenlemesi yasalaştı

Gelen son bilgilere göre memur ile emekli maaşlarına yılın ilk 6 ayında uygulanacak yüzde 30'luk zamla ilgili düzenleme Meclisten geçti. TBMM'de kabul edilerek yasalaşan kanun teklifinin içeriğiyle ilgili ayrıntılara haberde yer verdik.

En düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira oldu

Tam adı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" olan yasaya göre en düşük emekli maaşı 5 bin 500 liraya yükseltildi. Esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar dahil olmak üzere memur ve emekli aylıklarına ocak ayı itibarıyla yüzde 30'luk zam yapıldı.

Özel sektöre 500 liralık destek

Yasadaki önemli başlıklardan biri de işverene asgari ücret desteği oldu. Daha önce 100 lira olan bu destek, 400 liraya yükseltildi. Özel sektöre ait işletmeler için prime esas günlük kazanç tutarı, 500 lira olacak.

Kamu görevlilerinin maaşlarına yapılması planlanan yüzde 16,48'lik zam oranında güncellemeye gidilecek ve bu oran yüzde 30'a çıkartılacak. Bu zam oranı, 1 Ocak ile 30 Haziran tarihleri arasında geçerli olacak. Pandemi dönemindeki kısa çalışma ödemelerinde birtakım hatalı işlemler nedeniyle hizmetleri SGK'ya eksik bildirilen sigortalı çalışanların hizmetleri aktifleştirilecek. 

Yorumlar (0)