Matrah ne demek?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, “Matrah artırımı hususunda çalışmalarımız devam ediyor” açıklaması sonrası, matrahın ne olduğuna ilişkin araştırmalar arttı. Peki, matrah ne demek? Araç matrah fiyatı nedir? İşte detaylar…

EKONOMİ 11.11.2022, 11:00 12.11.2022, 09:05
Matrah ne demek?

Küresel çapta yaşanan çip krizi ve araç üretimindeki sıkıntılar sebebiyle otomobil fiyatları tarihi seviyelere yükseldi. Bu kapsamda vatandaşların ÖTV indirimi veya matrah düzenlemesine ilişkin beklentisi de arttı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bütçe görüşmelerinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ÖTV indiriminin gündemde olmadığını ancak matrah artırımı üzerine çalıştıklarını açıkladı. Peki, matrah ne demek? 

Matrah nedir?

Matrah, vergilendirmeye tabi olan kazancın tespit edilmesinde temel alınır ve bir gelirin üstündeki giderler düşülerek, elde edilen tutar üzerinden hesaplanır. Bu şekilde, matrah vergisi hesaplamasında kullanılan gelir miktarı oluşturulur. 

Araç matrah fiyatı nedir?

Matrahı, yani vergilerin dışındaki fiyatı 120 bin lirayı geçmeyen otomobiller için yüzde 45’lik ÖTV uygulanıyor. Bu çerçevede 120 bin lira olan bir otomobile 54 bin liralık ÖTV ekleniyor. Bununla birlikte aracın fiyatı 174 bin liraya çıkıyor. Araçlara ÖTV eklendikten sonra bir de yüzde 18’lik KDV oranı hesaplanıyor. 

Motosikletlerde matrah

Motor silindir hacmi 250 cm3’ü geçmeyen motosikletlerde ÖTV oranı yüzde 8’dir. 250 cm3’ün üstünde olan motosikletlerde ise bu oran yüzde 37 olarak hesaplanıyor. 

Elektrikli araçlarda matrah

Motor gücü 85 kW’ı geçmeyen elektrikli araçlarda ÖTV oranı yüzde 10 olarak duyuruldu. 85 kW- 120 kW arası elektrikli araçlarda bu oran yüzde 25, 120 kW üzeri elektrikli araçlarda ise yüzde 60’dır. Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, elektrikli araçlarda da satışların büyük çoğunluğu yüzde 60'lık dilimde gerçekleşiyor. 

Yorumlar (0)