Matrah düzenlemesi için tarih verildi: Matrah ne demek?

Son dönemlerde gündemde büyük bir yer kaplayan matrah düzenlemesi, araç alacak ve satacak kişileri yakından ilgilendiriyor. Sıfır araç alma düşüncesinde olanları heyecanlandıran söz konusu düzenleme için tarih kesinleşti. Peki, matrah düzenlemesi ne demek? Matrah düzenlemesi ne zaman gelecek? İşte detaylar...

EKONOMİ 23.11.2022, 13:45 24.11.2022, 02:05
Matrah düzenlemesi için tarih verildi: Matrah ne demek?

Matrah düzenlemesi, birçok kişi tarafından yakından takip ediliyor. Sıfır araç alma düşüncesi olanların merakla beklediği düzenleme uzun süredir gündemdeki tazeliğini koruyordu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından gerçekleştirilen açıklamada, matrah konusunda düzenlemeye gidileceği ifade edilmişti. Söz konusu düzenleme ile ilgili net tarih açıklandı. Peki, matrah düzenlemesi ne demek? Düzenleme ne zaman sisteme alınacak? İşte ayrıntılar…

Matrah ne demek?

Matrah, vergilendirme noktasında esas olarak görülen kazancın tespit edilmesinde temel olarak alınır ve bir gelirin üstündeki giderler atılarak elde edilen tutar üstünden hesaplama yapılır. Bu şekilde matrah vergisi hesaplaması sırasında kullanılan gelir oranı ortaya çıkar.

Matrah düzenlemesi ne demek?

Sıfır araçlara getirilen matrah, aracın herhangi bir vergi olmadan net fiyatını ortaya çıkarıyor. ÖTV matrah dilimleri 2016 senesinde oluşturuldu. Bu konuda 1600 cc ve daha düşük motor hacminde olan araçlarda ekonomik, orta ve lüks sınıfta olan araçların vereceği vergi miktarlarını farklılaştırmak asıl plandı.

Koronavirüs sebebiyle dünya genelinde yükselme gösteren araç arzı, enflasyon ve çip krizi ile beraber ani fiyat artışları gerçekleşti. Bu sebeple sene başında matrah geçişleri sırasında ani fiyat yükselmelerini engellemek adına yüzde 45, 50, 60, 70 ve 80 olacak şekilde 5 farklı kategori oluşturuldu.

Dünya üzerinde araç fiyatlarında fiyat yükselişleri durdurulamayınca sene içerisinde sıfır araçların birçoğu yüzde 70 ve 80'lik ÖTV dilimine girmiş oldu. Uygulanacak ÖTV matrah düzenlemesi ise bu sebeple ortaya çıktı.

Matrah düzenlemesi ne zaman?

Sıfır araç almayı düşünenlerin sabırsızlıkla beklemekte olduğu matrah düzenlemesinin, 1 Aralık günü yürürlüğe alınacağı ifade edildi.

Yorumlar (0)