MASAK'tan FTX açıklaması: İşlemler askıya alındı

MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "FTX'in ilişkili olduğu tüzel ve gerçek kişiler nezdinde, MASAK Başkanlığı'na mevzuat ve kanun uyarınca verilen yetki ve görevler kapsamında inceleme başlatılmış, bundan başka bahse konu ilişkili kurum ve kişilerin kripto para sağlayıcıları, elektronik para kuruluşları, bankalar gibi yükümlüler nezdindeki hesaplarında gerçekleştirilen işlemler, ilgili kanun çerçevesinde askıya alınmıştır." denildi.

EKONOMİ 14.11.2022, 19:53 15.11.2022, 17:00
MASAK'tan FTX açıklaması: İşlemler askıya alındı

MASAK Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, son zamanlarda gerek ulusal gerekse uluslararası basın ve yayın organlarında, FTX ticari unvanıyla global ölçekte faaliyet gösteren bir kripto varlık alım satım mecrasının müşterilerine yönelik olarak yükümlülüklerini yerine getiremediği konularına dair haberlere işaret edildi.

Söz konusu açıklamada, Terörün Finansmanın ve Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Önlemler Hakkında Yönetmelik'te 1 Mayıs 2021'de gerçekleştirilen değişiklikle kripto varlık hizmeti sunanların, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Engellenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde yükümlü olarak sayıldığı anımsatıldı.

"İşlemler askıya alınmıştır"

Bahse konu kurumların ilgili mevzuat çerçevesinde yükümlü olarak belirlenmesinden beri MASAK Başkanlığı tarafından, bu yükümlülerin çalışmalarının MASAK Başkanlığı yetki ve görevleri kapsamında inceleme ve analiz edilmeye tabi tutulduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Diğer yandan, medyada çıkan haberlere konu olan FTX ticari unvanlı global kripto varlık alım satım mecrası ile ilişkili olan ve Türkiye'de faaliyet gösteren yükümlülerin faaliyet ve işlemleri, FTX'e dair haberlerin kamuoyu gündemine geldiği ilk an itibarıyla MASAK Başkanlığı tarafından dikkatli bir şekilde takip edilmiş ve gerekli önlemler derhal alınmıştır. FTX'in ilişkili olduğu tüzel ve gerçek kişiler nezdinde, MASAK Başkanlığı'na mevzuat ve kanun uyarınca verilen yetki ve görevler kapsamında inceleme başlatılmış, bundan başka bahse konu ilişkili kurum ve kişilerin kripto para sağlayıcıları, elektronik para kuruluşları, bankalar gibi yükümlüler nezdindeki hesaplarında gerçekleştirilen işlemler, ilgili kanun çerçevesinde askıya alınmıştır. MASAK Başkanlığı'nın incelemeleri derhal sonuçlandırılarak ilgili idari ve adli mercilerle de paylaşılacaktır. Kamuoyuna duyurulur."

Yorumlar (0)