MASAK, DEAŞ'ın para transferi sistemini çökertti

MASAK'ın mali istihbaratı, terör örgütü DEAŞ'ın kullandığı yasa dışı para transfer sistemi zincirini çökertti.

EKONOMİ 14.10.2019, 17:46
MASAK, DEAŞ'ın para transferi sistemini çökertti

Mali Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK) gerçekleştirdiği mali istihbarat operasyonu sonucunda terör örgütü DEAŞ'ın para aktarmak için kullandığı yasa dışı para transferi sistemi "hawala" zincirleri çökertildi.

Son dönemde emniyet güçlerince, terör örgütü DEAŞ'ın kullandığı ülkeler arası para transferi "hawala"nın yöneticilerine ilişkin gerçekleşen operasyonlarda birçok yönetici gözaltına alındı.

Operasyonlar sırasında DEAŞ'a yollanmak için hazırlanmış nakit döviz ve "hawala" adlı yasa dışı döviz zincirlerinin kullanıldığı para transferi bilgi sistemleri deşifre edildi.

Yapılan çalışmalarla Türkiye ve Suriye'de bulunan ve terör örgütünün paravan niyetine kullandığı döviz büroları ya da kuyumcu üzerinden terör örgütü mensuplarının yasa dışı para transferi yaptığı tespit edildi.

MASAK, yasa dışı döviz zincirlerinden Al-Khalidi, Al-Hebo, Al-Haram ve Saksouk'u 9 Ekim tarihinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisinin (OFAC) terör listesine konulmasından çok önce 2016 ve 2017 tarihlerinde istihbarat ve kolluk birimleriyle önderliğinde gerçekleştirilen anlık ve etkin bilgi değişimi yoluyla incelemeye alarak analizini gerçekleştirdi. Kurum, elde ettiği sonuçları ilgisine göre istihbarat, kolluk ve savcılık makamlarının bilgisine sundu.

Bu dönemde, Al-Khalidi ve Al-Hebo yasa dışı döviz zinciri içinde bulunduklarından şüphelenilen 18 kişi ve 5 şirketin finansal kuruluşlar bünyesindeki milyonlarca dolarlık hesaplarına Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 7 gün süre kadar bloke konuldu.

Kolluk ve istihbarata bilgi paylaşımı

Türkiye, genellikle düşük maliyetli finansal hizmetler sunması ve yatırım imkanlarının bulunması taraflarıyla Suriye'deki siyasi istikrarsızlık sonrası yaşanan yoğun mülteci akını ve transit yabancı savaşçılar gibi olaylar karşısında önemli riskler etkisi altında kaldı.

MASAK, bu risklerle mücadele etmek için kolluk ve adli birimlerle yakın bir iş birliği yapıyor. DEAŞ'ın çatışma bölgelerindeki finanse etme işlemleri risk bazlı bir tutum içerisinde değerlendirme yapıldı. Kayıtlı ticari işlemi ortaya çıkmamasına karşın çok fazla miktarlarda yurt içi ya da yurt dışı para transferi gerçekleştiren ya da hesaplarına olağandışı tutarlarda ve özellikle vekaletle nakit yatırma/çekme işlemi yapan gerçek ve tüzel kişilere dair şüpheli işlem bildirimleri ile kolluk ve istihbarattan edinilen bilgi paylaşımları birleştirilerek detaylı incelendi.

"Hawala" zincirleri, uluslararası para gönderme hizmeti verdikleri yönünde kendi web sitelerinde ya da sosyal medya hesaplarında iletişim ve hesap bilgisi paylaştı. Türkiye'nin farklı şehirlerindeki mensuplarının bu bilgiler sayesinde MASAK tarafından izlendi. Bu çalışmalar sayesinde Al-Khalidi, Al-Hebo, Al-Haram ve Saksouk adlı yasa dışı hawala zincirleriyle ilişki içinde olduğu değerlendirmesi yapılan birçok gerçek ve tüzel kişi hakkında ilgisine dair bilgi notları ve raporlar yollanıldı. Al-Haram'la ilişkili olduğu bilinen Türkiye'nin 10 şehrindeki 24 gerçek kişi ve 3 tüzel kişi hakkında gereği yapıldı.

Bloke hesaplar

2018 yılının Ağustos ayında istihbarat ve kolluk birimlerinden elde edilen bilgiler ile MASAK tarafından gerçekleştirilen analizler sonucunda belirlenen ve Al-Hebo ile Al-Khalidi yasa dışı döviz zinciri içinde bulunduklarından şüphelenilen 18 kişi ve 5 şirketin finansal kuruluşlar bünyesindeki hesapları Hazine ve Maliye Bakanlığının kararıyla 7 gün süreyle bloke edilerek, konu hakkındaki rapor savcılığa ulaştırıldı.

MASAK'ın yaptığı çalışmalar sonucunda, yasa dışı hawala zinciri yürüten kişiler hakkında hem lisanssız şekilde ödeme kuruluşu faaliyetlerinde bulunmak suçu, hem de terörizmin finansmanı suçlarından savcılık makamlarına suç duyurusu yapıldı. Analizlerde lisanslı ödeme kuruluşu olarak işlettiği durumda yasa dışı hawala zincirlerinin finansal trafiğine bulaştığı belirlenen ödeme kuruluşları acenteleri hakkındaki bilgiler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bildirildi.

Yasa dışı hawala zincirleri, Türkiye tarafından, PKK, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütlerinin fon transferleri bakımından en riskli alan olarak biliniyor ve kurumlar arası iş birliğiyle bu yapılar kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele sistemi (AML/CTF) açısından önem arz ediliyor.

Yorumlar (0)