Mart ayı ihracat rakamları açıklandı: İhracatta yeni rekor!

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Mart ayında Türkiye ekonomisinin 22,7 milyar dolar ihracata ulaştığını açıkladı.

EKONOMİ 04.04.2022, 14:40 05.04.2022, 09:14
Mart ayı ihracat rakamları açıklandı: İhracatta yeni rekor!

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile birlikte Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, mart ayı dış ticaret oranlarını açıkladı.

Mart ayında 22,7 milyar dolarlık ihracat…

2021 yılında ihracatta yakalanan ivmenin bu sene de devam ettiğine dikkat çeken Bakan Muş, "İhracatımız, geride bıraktığımız mart ayında geçtiğimiz senenin mart ayına oranla yüzde 19,8 artışla birlikte 22,7 milyar dolar olmuştur. Bu, bütün zamanların en yüksek mart dönemi ihracat rakamıdır. Ocak ve şubat döneminde de yine en yüksek aylık rakamları duyurmuştu. Bu yıl 3'te 3 yaptık.” şeklinde açıklama yaptı. Muş, mart ayı ithalat rakamlarının ise 30,9 milyar dolar şeklinde gerçekleştiğini belirterek,  bu ithalat rakamında enerji ithalatının büyük yer tuttuğunu dile getirdi.

“Mart ayında, enerji hariç ithalat 22,5 milyar dolara ulaştı”

Bu gelişmelerle birlikte dış ticaret hacminin, geçen yıla oranla mart ayında yüzde 26 artışla 53,6 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Muş, şu ifadeleri kullandı:

"Bu anlamda, enerji ithalatına ayrı bir başlık açmak lazım. Ocak-mart arası ithalat artışımızda başta doğal gaz ve petrol olmak üzere küresel düzeyde emtia fiyatlarında yaşanan artışlar etkisini hissettirmiştir. Nitekim, dünya genelinde, bu yılın ilk iki ayında emtia fiyatları, bir önceki senenin aynı dönemine oranla yüzde 41,8 artış yaşamıştır. Diğer yandan, ocak döneminde 76 dolar olan brent petrol mart ayında yüzde 70,2 artışla birlikte 130 dolara kadar ulaşmıştır. Benzer biçimde bu yılın ilk iki ayında Avrupa doğal gaz fiyatları da bir önceki senenin aynı dönemine oranla yüzde 313 gibi yüksek bir rakamda artış göstermiştir. Küresel piyasalardaki bu durum enerji ithalatımıza da yansımaktadır. Mart ayında enerji ithalatımız bir önceki senenin aynı ayına oranla yaklaşık yüzde 156 artışla 8,4 milyar dolar, ocak-mart arasında ise bir önceki senenin aynı dönemine oranla yüzde 188 artışla birlikte 25 milyar dolara ulaşmıştır. Enerji hariç olmak üzere bakıldığında, ithalatımız mart ayında 22,5 milyar dolar civarında gerçekleşmiştir."

“İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 95’e ulaşıyor”

Bakan Muş, ihracatın mart ayında ithalatı karşılama oranının yüzde 73,4’ü bulduğunu ve enerji hariç olmak üzere bu orana bakıldığında, bir önceki senenin aynı ayına oranla 4,5 puan artışla birlikte yüzde 95'e ulaştığına dikkat çekti ve şunları aktardı: 

“Bu veriler açık bir şekilde gösteriyor ki Ocak-Mart arası dönemde bir önceki senenin aynı dönemine oranla gerçekleşen 25,7 milyar dolar değerindeki ithalat artışının 16,3 milyar dolarlık bölümü, enerjideki artıştan, ham petrol ve doğal gaz ithalatındaki yükselişten kaynaklanmıştır. Bütün bu verilere baktığımızda ise geçtiğimiz senenin aynı dönemine oranla ülkemizin, oldukça kuvvetli bir ihracat performansı sergilediğini belirtebiliriz.” 

Bu senenin devamında güçlü performansın devam edeceğine ve ihracatta bazı yeni rekorlara ulaşacaklarına inandıklarını belirten Muş, "235,6 milyar dolara yaklaşan son 12 aylık ihracatımızla birlikte 2022 yılı sonu için Cumhurbaşkanımızın dikkat çektiği 250 milyar dolar ihracat hedefine de kararlılıkla ilerlemeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

KDV indirimleriyle ilgili ise Muş, "Sektör sektör bakıyoruz, araştırıyoruz. Kanunlara aykırı bir şekilde etiket oyunlarıyla spekülatif hareketler sergileyenlere, bunun bedeli kanun çerçevesinde ağır bir şekilde ödetilecektir" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)