Mario Draghi giderken ECB bölünüyor

Mario Draghi, Avrupa Merkez Bankasından (ECB) ayrılırken, ECB, Draghi'nin uyguladığı politikalar üzerinde ayrıştı.

EKONOMİ 26.10.2019, 11:04 26.10.2019, 01:23
Mario Draghi giderken ECB bölünüyor

Draghi, son kez Merkez Bankası başkanı olarak para politikası toplantısını denetledi.

Kendisinden sonra bu görevi üstlenecek olan Christine Lagarde, Draghi'nin faizleri düşürmek amacıyla izlediği parasal genişleme politikasının muhalifleri tarafından bir isyanla karşı karşıya kalabilir.

Draghi'nin Avro bölgesinin kurtarıcısı olarak görülen vasiyeti, bankanın politika yapıcıları arasında memuriyetinin son zamanlarında ortaya çıkan ayrılıklarla gölgelendi.

İsyan sinyalleri

Christine Lagarde, Salı günü Draghi’nin varisi olarak yemin edecek ve bankanın parasal genişleme politikalarının varlık balonları yarattığına ve finansal krizler için zemin hazırladığına inanan bankanın Yönetim Konseyi üyeleri tarafından hemen bir isyanla karşı karşıya kalacak.

Draghi, Perşembe günü, bu endişelerin abartıldığını ve bahsedilen parasal genişleme politikalarının teşvik edilmeye hala ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Draghi, Avro Bölgesi ekonomisinin “uzun süren zayıflık” çektiğini belirtti.

Draghi, Frankfurt'ta düzenlediği basın toplantısında jeopolitik belirsizliğin piyasaları etkilemeye devam ettiğini belirtti. Her açıdan, ana riskin, ekonomik gerileme olduğunu vurguladı.

Değişiklik olmadı

İdare Meclisi, Perşembe günkü toplantıda, para politikasında herhangi bir değişiklik yapmadı.

Ancak konsey üzerindeki lafını sakınmayan bir grup, piyasa faiz oranlarını düşürmeyi amaçlayan önlemlerin çok ileri gittiğini iddia etti. Birçok devlet tahvili için sıfırın altına düşen düşük faiz oranlarının sorumsuz borçlanmayı teşvik ettiğini söylediler.

Draghi, Yönetim Kurulundaki bölünme ile ilgili soruları reddetti. Son toplantısında ruh halinin uzlaşmacı olduğunu söyledi.

Aynı cömertliğin Frankfurt'taki para politikası toplantısına katılan ancak basın toplantısında görünmeyen Bayan Lagarde'ye de gösterilip gösterilmeyeceği merak konusu.

Negatif faiz oranı

Eylül ayında, konsey merkez bankalarındaki para park etme faiz oranlarını eksi yüzde 0,4'ten yüzde 0,5'e düşürdü. Negatif faiz oranı, esasen, borç verenlere, para biriktiren bir ceza olarak tanımlanabilir. Konsey, ayrıca, piyasa faiz oranlarını aşağı çekmenin ve daha ucuz hale getirmenin bir yolu olarak devlet ve şirket tahvili alımlarını sürdürmeye karar verdi.

Yönetim Kurulu üyelerinden tepki

Bu kararlar, gereksiz ve umarsız olduklarına inanan Almanya ve Hollanda da dahil olmak üzere, Yönetim Kurulu üyelerinin bazılarından alışılmadık derecede açık tepkilere ilham verdi.

Klaas Knot ne diyor?

Hollanda Merkez Bankası başkanı Klaas Knot, önlemlerin mevcut ekonomik koşullarla orantısız olduğunu belirtti.

Knot, Eylül ayında yaptığı açıklamada, düşük riskli varlıkların azlığının, finansal piyasalarda çarpık fiyatların ve konut piyasalarında aşırı risk arama davranışının arttığına dair işaretlerin olduğunu bildirdi.

Draghi ısrarcı

Yakın zamana kadar muhalifler duygularını gizli bir şekilde ifade ederken, Draghi merkez bankasının kilit kararlarının oybirliği ile desteklenmesinde ısrar etti. Birliğin, bir merkez bankasının güvenilirliği ve finansal piyasaları etkileyebilmesi için önemli olduğu bilinir. Bu fikir birliğinin, 2010’da başlayan şiddetli bir borç krizi sırasında, avro bölgesinin çöküşünü engellediği için gerekliydi.

Draghi, Perşembe günü, kriz önlemlerinin işe yaradığını ve merkez bankasının potansiyel riskleri yakından takip edeceğine dair güvence verdi. “Ekonomideki gelişmeler, olumsuz yan etkiyi düşük oranlarla dengelemekten daha fazlasını sağladı” dedi.

Muhalifler, Bayan Lagarde'nin otoritesini kurma şansına sahip olmadan önce görüşlerini belirtmek için liderlik geçişinden faydalanıyor gibi görünüyor.

Draghi, Uluslararası Para Fonunun (IMF) eski başkanı olan Lagarde'ın bu baskıyı kaldırabileceğini belirtti. 

Lagarde'ye potansiyel müttefik

Lagarde yakında bu tartışmada potansiyel bir müttefik kazanacak. Salı günü Alman hükümeti, Alman Ekonomi Uzmanları Konseyine üye olan Isabel Schnabel'i Merkez Bankasının Yönetim Kurulundaki boşluğa aday gösterdi. Doğrulanırsa, Schnabel, Yönetim Kurulunun bir parçası olan ve Merkez Bankasının faaliyetlerini yöneten altı kişilik kurulda Sabine Lautenschläger'in yerine geçecek.

Bayan Lautenschläger geçen ay istifa etmişti. Bir sebep vermedi, ancak Merkez Bankasının gidişatından memnun olmadığı varsayılıyor. Ayrıca, Salı günü bankanın merkezindeki konferansın odak noktası olan 25 kişilik Yönetim Konseyinde tek kadındı. Schnabel’in atanması ve Bayan Lagarde’nin gelişi bu sayıyı ikiye çıkardı.

Bonn Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Schnabel, Draghi kapsamında yürütülen politikaların destekçisi olarak kabul ediliyor.

Ekonomik yavaşlamaya cevap

Uyarıcıyı artırma kararı, geçen ay, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının, Brexit'e olan kaygının ve Orta Doğu'daki çatışmanın neden olduğu ekonomik yavaşlama belirtilerine bir cevap oldu.

Ancak bu önlemleri destekleyen bazı ekonomistler bile, ucuz kredinin emlak balonları yaratmasından endişe duyuyor.

Yorumlar (0)