Maliye’den fenomenlere yeni haber! Vergi istisnası şartları belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı, sosyal medyadan kazanç sağlayan içerik üreticileri için uygulanacak “vergi istisnası” rehberini yayınladı.

EKONOMİ 14.06.2022, 09:44 14.06.2022, 15:43
Maliye’den fenomenlere yeni haber! Vergi istisnası şartları belli oldu

Sosyal medyadan gelir elde eden içerik üreticilerine uygulanacak “vergi istisnası” rehberi açıklandı. Fenomenlerin vergi istisnasından faydalanabilmesi için Türkiye'de kurulu bankalarda hesap açması ve bütün gelirlerini bu hesap üzerinden tahsil etmesi gerekiyor. Bu sene içerisinde kazançları 880 bin lirayı geçmemesi koşuluyla gelir vergisinden muaf tutulacak olan içerik üreticilerinden, bu hesaba aktarılan dövizin yatırım tarihindeki kur üzerinden vergi hesaplanacak.

Vergi istisnasına 800 bin TL sınırı getirildi

Yayınlanan rehbere göre, sadece bir tane sosyal medya platformu üzerinden 15 bin içerik üreticisinin ortalama 5 milyar lira kazanç elde ettiği hesaplandı. Sosyal medya üzerinden paylaşımlarda bulunarak kazanç elde edenler 880 bin lirayı aşmayan getirilerde yüzde 15 stopaj ödeyecek. İstisna çerçevesindeki faaliyetler sebebiyle kazanılan tutarlar için senelik gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek.

Türkiye’de banka hesabı açmak zorunlu tutulacak

Alınan bilgilendirmelere göre, içerik üreticilerinin bu istisnadan faydalanabilmesi için Türkiye'de kurulu bankalarda hesap oluşturması gerekiyor. Sosyal medya platformu üzerinden elde edilen abonelik, sponsorluk, reklam, abonelik kazançları, gelir vergisinden istisna tutulacak. İstisnadan faydalananlar farklı bir ticari faaliyet gerçekleştiriyorsa ayrı ayrı hesap açmak durumunda kalacak.

İstisna belgesi alarak uygulamadan yararlanılacak

İstisnadan, sosyal sağlayıcılar üzerinden video, ses, görüntü, metin gibi içerikler yayınlayan sosyal içerik üreticisi gerçek kişilerle tablet ve akıllı telefon gibi mobil cihazlar için uygulama üreten gerçek şahıslar faydalanabiliyor. İstisna planlamasında mükelleflerin dar veya tam mükellef olmalarının bir hükmü bulunmuyor.

İkametgâhın bulunduğu bölgedeki vergi dairesine dilekçe ile başvuru yaparak istisna belgesi talep edilebiliyor. İstisna çerçevesinde faaliyetler sebebiyle birden fazla hesap açılabiliyor. Bankalar, gelirlerin aktarım tarihi itibarıyla gelir vergisi kesintisi sağlayabilecek.

Uygulamayı ihlal edenler beyanname verecek

İstisna koşullarını ihlal edenler elde ettikleri kazançların hepsi için senelik gelir vergisi beyannamesi verecek. Açılan banka hesaplarında döviz cinsinden tutarların aktarılması halinde, hesaba aktarılan döviz bedellerinin yatırım tarihindeki kur (işlem tarihindeki döviz alış kuru) Türk lirası karşılıkları dikkate alınarak kesinti matrahı belirlenecek.

Bir takvim senesinde elde edilen kazancın yasada öngörülen tutar geçmesi halinde de bankalarca hesaba gönderilen tutarlar üzerinden kesinti gerçekleştirilmeye devam edilecek. İstisna uygulamasında tarifenin 4. gelir diliminde bulunan tutarın (Bu sene için 880 bin lira) geçilip geçilmediği, takvim sene sonu itibariyle her bir yıl için tek tek değerlendirecek.

Youtube’da sistem farklı işleyecek

Youtube benzeri sosyal medya platformları üzerinden yayın yaparak hizmet ve ürünü alarak gelir elde edenler için farklı bir uygulama işleyecek. Ödemede kullanılan hizmet veya malın tahsil tarihindeki rayiç bedel kazancın elde edildiği ay içerisinde banka hesabına yatırılacak.

Kazancın ayın son 7 günü içerisinde elde edilmesi halinde ise takip eden ay içinde rayiç bedel bankaya aktarılacak. İstisna çerçevesinde içerik üreticileri defter tutmayacak. Fakat yan faaliyette yer alıp kazanç elde edenlerin defter tutması zorunlu olacak.

Yorumlar (0)