Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağına engel olmak için firmaları takip altına aldı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, başta KDV oranlarını hatalı şekilde uygulayan mükellefler olmak kaydıyla vergi kayıp ve kaçağına ilişkin faaliyetleri yakından takip ettiklerini açıkladı.

Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele çalışmalarına ilişkin açıklama yapan Bakan Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:
Şubat ayında 11 ilde meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından gerek depremin yaralarının sarılması gerek ağır hasar gören şehirlerin yeniden imarı gerekse artan finansman ihtiyacının tedarik edilmesi bakımından ek gelirlere ihtiyaç duyulduğunu işaret eden Bakan Şimşek, depremin yol açtığı toplam tahribatın 104 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını ifade etti.
Bakan Şimşek, bu büyüklükteki bir afetin mali etkilerinin telafisi amacı ile bazı gelir önlemleri alarak ivedilikle ve öncelikle ek bütçeyi hazırlayarak yüce meclisin onayından geçirdiklerini belirtti. Şimşek, "Bu konuda bütçe yapmak ya da gelir tedbirleri almak tek başına yetmez. Bunun dışında vergi kayıp ve kaçağıyla mücadele de çok önemli bir konu. Kayıt dışı ekonomik faaliyetler üzerindeki denetim çalışmalarımızı da artırdık. Aynı zamanda tahsilat işlemlerimizi de hızlandırdık.
Gelir İdaresi Başkanlığımız, mükelleflerin vergiye uyumunu artıran ve uyum maliyetlerini azaltan çalışmalar ile hem kayıtlı ekonomik faaliyetlerin teşvik edilmesi hem de haksız rekabetin önüne geçilmesi konusunda oldukça yoğun bir mesai harcayarak çalışıyor. Mükellef odaklılık anlayışı ile vergiye gönüllü uyum sağlama eylemini artırmaya ilişkin çalışmalar da aralıksız sürüyor" şeklinde konuştu.
"Yapay zeka kullanıyoruz"
Verilen hizmetlerin kalitesinin artırılması için sürekli olarak elektronik hizmetlerin geliştirildiğini ifade eden Bakan Şimşek, mükelleflere verilen kaliteli hizmet sunumunun vergisel uyumu artırdığını ayrıca kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin de söz konusu bu uyumun artırılmasında oldukça önemli rol oynadığını vurguladı.
Bakan Şimşek, denetim ve çalışmalarında yapay zeka uygulamaları ile gelişen tüm dijital teknolojileri kullandıklarını ifade ederek, "Bu sene kiralık konutlar, restoranlar ve eğlence yerlerinde fiili denetimler yapılıyor, özellikle KDV oranlarını hatalı şekilde uygulayan mükellefleri yakından takip ediyor ve gerekli denetimleri gerçekleştiriyoruz. Piyasada meydana gelen fiyat hareketlerini yakından takip ediyoruz ve birçok sektöre yönelik detaylı analiz çalışmaları yapıyoruz. Ülke geneli için hazırlanan denetim planlarıyla sahada denetimlerimizi sürdürüyoruz" dedi.
"Kiralık konutlara ilişkin denetimler artırıldı"
Son dönemde turizm amaçlı villa ve günübirlik konut kiralamalardaki artış ile beyan dışı bırakılan kazançların da mercek altına aldığını belirten Bakan Şimşek, analiz çalışmaları sonucunda şimdiye kadar kira gelirini beyan etmeyen 240 bin kişiye yönlendirici ve bilgilendirici SMS'ler gönderdiklerini söyledi.
Usulsüz günlük kiralama yapanlar denetimlere takıldı
Bakan Şimşek, sahaya çıkan vergi dairesi görevlilerinin konut olarak kiraya verilen taşınmazların tespiti için ilk aşamada toplam 3 bin 720 ayrı adrese ziyarette bulunarak kiracıların ödediği kira bedeline ilişkin bilgi ve kira kontratlarını istediğini belirterek "Söz konusu verileri, elde edilen kazançların doğru bir şekilde beyan döneminde beyan edilip edilmediğinin kontrolü için kullanacağız ve kazancını beyan dışı gösterenler hakkında gerekli cezai işlemleri yerine getireceğiz. Günübirlik kiralama işlemleri konusunda ise kısa süre içinde 5 binden fazla adreste denetim çalışması yapıldı. Bu denetimler sırasında toplam 555 kişinin ticari kazanç şeklinde değerlendirilmesi gereken günübirlik kiralama işi yaptığı fakat bu kişilerin kayıtsız çalıştığı tespit edilmiş olup, bahsi geçen kişilere 7,2 milyon TL tutarında ceza kesildi" ifadelerini kullandı.
"Hatalı KDV uygulayanları takip ediyoruz"
Mal teslimi ile hizmet ifalarında uygulanması gerekli olan yüzde 1, yüzde 10 ve yüzde 20'lik KDV oranlarını yanlış şekilde uygulayarak, haksız rekabet ile vergi kayıp-kaçağına neden olan mükellefleri takibe aldıklarını işaret eden Bakan Şimşek, "Bilhassa restoran ve cafeler olmak üzere hizmet sektörü ile perakende ticaret yapan işletmelere ilişkin denetimlerimizi artırdık. Denetimlerimiz sırasında, sunulan hizmet ile yapılan mal teslimlerinin türüne göre KDV oranını olması gerekenden daha düşük uygulayan işletmeleri belirledik ve belirlemeye de devam ediyoruz. Kısa süre içinde hatalı KDV oranı uyguladığı belirlenen 8 bin 531 mükellefi denetledik, 550 milyon TL kayıt dışı hasılat yapıldığını tespit ettik ve 87 milyon TL ceza kestik" şeklinde konuştu.
"9 milyon TL usulsüzlük cezası kestik"
Lüks restoranlar ile eğlence mekanlarına yönelik yapılan denetimlerde, fatura ve fiş düzenlenmediğini tespit ettiklerini belirten Bakan Şimşek, "Denetimler sırasında 119,1 milyon TL kayıt dışı hasılat yapıldığını tespit ettik. Söz konusu bu işletmelerde de yine KDV oranının yanlış uygulandığı belirledik. Tespit edilen tüm olumsuzluklar ile ilgili olarak 9 milyon TL usulsüzlük cezası kestik" ifadelerini kullandı.
"e-ticaret faaliyetlerini de takip ediyoruz"
Elektronik ticaretteki artış oranın dikkati çektiğini ve bu çerçevede bu alanı da yakından takip ettiklerini belirten Bakan Şimşek, Gelir İdaresi'nin, PTT, kargo ve banka verilerinden hareket ile analizler yaptığını belirtti.
Yıllık beyanlarla KDV beyanlarının karşılaştırılması neticesinde uyumsuzluk olan kimseler hakkında inceleme başlattıklarına dikkat çeken Bakan Şimşek, "Bu sene, e-ticaret faaliyetleri kapsamında 2021-2022-2023 yıllarında hizmet ve mal satışı yapan 48 bin mükellefin hesaplarının analiz edilmesi sonucunda 23,4 milyar liralık işlem yapıldığını belirledik. Bu mükellefler hakkında uyumsuzluk kontrollerini başlattık" şeklinde konuştu.
"Mükelleflere yönelik beyanname hatırlatması yapıldı"
Kira geliri haricinde gelir elde eden fakat beyanname vermeyen mükelleflere ilişkin de çalışmalar sürdürdüklerini söyleyen Şimşek, mükellefleri öncelikle konuya ilişkin bilgilendirdiklerini, buna rağmen hala beyanname verilmemesi halinde ise gerekli işlemlerin başlatılacağını bildirdi.
Bakan Şimşek, gelecek sene beyan edilecek olan gelirlere yönelik de bilgilendirme çalışmaları yaptıklarına dikkat çekerek, 2023 yılında taşınmazlarını satan ve söz konusu satış sonucunda elde ettikleri geliri 2024’ün Mart ayında beyan etmesi gereken kişileri SMS ile bilgilendirdiklerini ifade etti.