‘Malezya modeli’ne muhalefetten tepki!

TCMB'nin denetlediği firmalara hissedar olmasına olanak veren düzenlemenin bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda gündeme gelmesi bekleniyor. Muhalefet, bu durumun TCMB'nin itibarına zarar vereceğini düşünüyor.

EKONOMİ 29.10.2019, 14:52
‘Malezya modeli’ne muhalefetten tepki!

Yurt dışında faaliyetlerini sürdüren firmalara hissedar olabilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) bu kez yurt içinde, kendi denetlediği şirketlere hissedar olmasına olanak sağlayan bir düzenleme yapılacağı ve yakın zamanda bu durumun Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda görüşülmesi bekleniyor.

Bu düzenleme ise AK Partili milletvekillerinin imzası ile TBMM Başkanlığına sunulan ve Plan ve Bütçe Komisyonunda muhalefetin itirazlarına rağmen kabul edilen "Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" olarak geçiyor.

Mevzubahis düzenleme teklifi hakkındaki görüşmeler, Çarşamba günü başlanacak olan "Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin kabul edilmesinin sonrasında Genel Kurul’da gerçekleşecek.

İtibara zarar verir

Muhalefet, Genel Kurul’da değişiklik yapılmaması durumunda dahi planlanan düzenlemenin TCMB'nin itibarına daha da zarar vereceğini düşünüyor.

TCMB'nin yurt içindeki kuruluşlara hissedar olmasına olanak sağlayan hükmün büyük bir zarara neden olacağını dile getiren Plan ve Bütçe Komisyonu CHP’li üyeler, “TCMB daha önce uluslararası firmalara yönelik hissedar olma uygulamasını sürdürüyordu. Düzenleme, kendisinin denetim ve gözetimine tabi yurt içindeki sistem işleticileri ile ortaklığa denk düşüyor. Bu durum bankanın itibarına zarar verir ve sakıncalı durumları ortaya çıkartır." diye konuştu.

Malezya modeline benziyor

İYİ Parti ise bir erkez bankasının yurt içindeki şirketlere hissedar olmasına olanak tanıyan ülkeleri hatırlattı. Teklifi değerlendiren eski TCMB Başkanı İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz ile İYİ Parti Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, "Sistemdeki kuruluşlardan herhangi birine hissedar olunması, hiçbir kayırmacılık olmasa dahi çeşitli yanlış kanıyı beraberinde taşır. AK Partili milletvekilleri, bu tür uygulamaların Malezya, Endonezya, Brezilya gibi ülkelerde uygulandığını belirtti. Kayırmacılık, yolsuzluk gibi uygulamaların sıradan olduğu ülkelerde bu uygulamanın gerçekleşmesi, düzenlemenin tekliften çıkarılması için yeterli bir sebep sunuyor." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti tarafından yapılan değerlendirmede bunun dışında, "Sistemin kesintisiz çalışmasını sağlama amacının ön plana çıkarıldığı kanun teklifinde böyle bir düzenlemenin olması tarafımızca anlaşılamamıştır." diye de eklendi.

Yorumlar (0)