Malatya'da hasadı başlayan yaş kayısının fiyatı salgından etkilendi

AB tescilli Malatya kayısısı, ülkemizde satılan en pahalı meyvelerin başında geliyor. Pahalı meyve olarak nitelendirilen muz fiyatından da yüksek olan hediyelik yaş kayısı, 15 ila 17 TL arasında alıcı buluyor.

EKONOMİ 16.06.2021, 01:01 16.06.2021, 17:00
Malatya'da hasadı başlayan yaş kayısının fiyatı salgından etkilendi

Dünya kayısı başkenti olarak adlandırılan Malatya’da yeni sezon sofralık kayısı hasadı başlarken, ücreti ise cep yakıyor. Kentte hediyelik birinci kalite taze kayısının kilogramı 15 ila 17 TL arasında satılıyor. Malatya’nın komşusu olan Elazığ’a bağlı Baskil ilçesinde yetiştirilen sofralık hediyelik kayısıların kilogramı ise 17 TL'den satılıyor. Bir kilogram yerli muzun kilosu 12 TL, ithal muzun kilogramı ise 17 ila 18 TL arasında satılırken, taze sofralık kayısının kilogramının yerli muzu geçmesi sebebi ile tropikal meyveler haricinde en pahalı meyvelerin başında kayısının gelmesi değişik yorumlara sebep oldu.

“Salgının etkisi oldu”

Pazarcı esnafı Yasin Yıldız, sofralık kayısı ücretinin meyveler arasındaki yüksekliğini yorumlarken, “Kayısı haricindeki yüksek fiyatlı meyveleri hemen hemen senenin 12 ayında da bulabiliyoruz. Kayısı ise sezonluk bir meyvedir. Ayrıca fiyat yüksekliğine salgının da eksikliği var. Geçtiğimiz yıl kayısı hasadında görev yapan bir işçinin günlük yevmiyesi 100 TL iken bu sene 150 TL’ye çıktı. Hediyelik kayısıları yerleştirdiğimiz kutuların fiyatı geçtiğimiz yıl 3 TL iken bu sene 8 TL’ye kadar yükseldi.” sözlerini sarf etti.

Bu yılın tahmini rekolte miktarı açıklanmadı

Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl yaş kayısı rekoltesi 381 bin ton olarak 11 Haziran tarihinde açıklanırken, bu sene henüz tahmini rekolte miktarı açıklanmadı.

Yorumlar (0)